Societat

El Pedró, l’arròs i l’Empordà

Pals és una terra melosa feta d’aigua, pedra i sorra que ofereix un dels paisatges més admirables de la Costa Brava

“L’Empordanet s’ha de veure des del Pedró de Pals i encara millor de la torratxa de la casa del doctor Pi i Figueres –que l’ofereix globalment. El contrast que ofereix des d’aquest lloc –el mar de la platja i les illes Medes; les muntanyes erosionades del massís del Montgrí; el verd fort, dels arbres de fulla perenne, suros i pins dels contraforts de les Gavarres i la plana de cultiu, amb la botànica de l’últim curs del Ter que li serveix de marc, tot això formant una gran cassola de forma viva– crea un conjunt d’una gran bellesa.” No volem qüestionar l’autoritat de Josep Pla i menys després de pujar a la torre de les Hores i gaudir amb les panoràmiques de les illes Medes, la serra de l’Albera, el Montgrí, el Canigó i les àmplies platges que fins fa 30 anys estaven ocupades per les antenes de Ràdio Liberty, amb què es lluitava contra el comunisme. Pals és un microcosmos amenaçat per l’especulació que en 25 quilòmetres quadrats ofereix un dels paisatges més admirables de la Costa Brava, una terra melosa feta d’aigua, pedra, sorra i arrossars on el temps es paralitza alhora que es juga amb la més estricta modernitat. Pals és alguna cosa més que el cas antic, els carrers estrets i els arcs de pedra. Allà, hi trobarem joies com ara l’església de Sant Jaume i la masia fortificada de Ca la Pruna, també botigues artesanals, galeries d’art i sobretot un espai reconfortant i ple de vida. Podem fer una estada a la plaça Major o un àpat en un dels molts restaurants o fer la Ruta de l’Arròs, que ens permetrà conèixer des de la sembra fins a la collita. El tren, el Xiulet de Pals, que inicia el trajecte al casc antic, porta els visitants fins al molí del segle XV. Pals és fira i festa. Al juny celebra la de la plantada de l’arròs; a l’agost, la Fira del Formatge i el Vi i la Nit de les Espelmes, i a l’octubre, la Festa de la Collita. Tot amarat amb la salabror d’una de les platges més extenses de l’Empordà, un entorn natural únic on, al nord, hi ha el camp de golf més antic de la Costa Brava i, al sud, després de travessar els sorrals del Grau, la platja Gran es tanca amb la platja del Racó i la punta Espinuda, totes dues pertanyents al terme municipal de Begur.

Menja singular

L’arròs que es cultiva a Pals des del segle XV i va ser reintroduït per Pere Coll Rigau és un dels productes estrella d’una gastronomia que sap tractar el producte amb una dedicació especial. El clima particular de la zona fa que el gra sigui de gran qualitat i que a l’hora de coure’l sigui més resistent. Plats com ara arròs a la cassola, arròs de peix,caldós, amb llobregant, cargols o amb bacallà i verdures obren els sentits i asseguren bona taula i diversió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona