Societat

Medi ambient

Abans i després del temporal

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya habilita un visor fotogràfic per comprovar els danys de les llevantades d’abril

La informació serveix per a estudis científics sobre el desplaçament de la sorra al litoral

La Setmana Santa va arribar tard i amb mal temps. Els temporals de llevant que hi va haver entre el 19 i el 13 d’abril van causar estralls en bona part de la costa catalana, van engolir la sorra d’algunes platges i les van reduir a la mínima expressió. Per comprovar les diferències al tram de la costa entre l’Ampolla i Blanes, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha habilitat un visor fotogràfic que mostra l’amplada de les platges el mes de febrer i el seu estat en imatges aèries preses el 26 d’abril des d’un avió equipat amb càmera fotogramètrica. El visor incorporarà aviat el tram de costa que va de Blanes a Roses amb les imatges preses el 4 de maig, que també es comparen amb l’estat de la costa durant el febrer.

Julià Talaya, subdirector de Geodèsia i Cartografia de l’ICGC, explica que aquestes imatges poden ser la base per a estudis científics sobre la dinàmica de la sorra a la costa catalana. “Serveixen per comprovar si els models de predicció sobre l’evolució de la costa funcionen i decidir quines mesures cal prendre”, assegura. L’ICGC pren cada any imatges aèries de tota la costa i ho torna a fer de forma puntal en els moments d’alteracions greus causades per temporals. Normalment en aquests casos es prenen només imatges del tram de costa afectat però es dona el cas que el temporal de la passada Setmana Santa es va fer notar a tota la costa. Les imatges permeten d’observar els punts del litoral que s’han quedat pràcticament sense sorra, com ha passat en algunes platges del Maresme, i també els espais on s’ha acumulat més sorra de la que hi havia per desplaçament.

Les imatges es poden consultar municipi per municipi i són d’utilitat per als ajuntaments i també per a companyies d’assegurances que vulguin complementar l’avaluació dels danys materials ocorreguts a la franja litoral. La informació de què disposa l’ICGC permet de realitzar diverses comparacions d’un mateix tram costaner: la situació el 2016, l’actual o bé les conseqüències dels temporals de gener del 2017 i del març del 2018, a més del d’aquest mes d’abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sant Jordi de rècord a TMB amb 2,5 milions de validacions

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona