Societat

Els catalans destinen de mitjana la meitat del seu salari per pagar el lloguer, segons un estudi

A l’Estat és necessari el 33,9% del salari per pagar la mensualitat

Els catalans destinen el 49,2% de la seva nòmina al pagament del lloguer, segons un estudi de Fotocasa i Infojobs. El desembre del 2018 el preu mitjà de l’habitatge de lloguer era de 12,16 euros per metre quadrat -972,9 mensuals- i el salari mitjà de 23.727 euros bruts anuals -1.977,29 mensuals-, per la qual cosa és necessari gairebé la meitat del salari per pagar el lloguer d’un habitatge d’uns 80 metres quadrats. Tot i la xifra, aquesta s’ha reduït lleugerament respecte al desembre del 2017, quan es destinava el 50,5% del salari. Continua però per sobre de la mitjana estatal, que és del 33,9%, amb un increment de 2,9 punts percentuals en els darrers dos anys. En aquest sentit, el preu mitjà de l’habitatge de lloguer a l’Estat era de 8,30 euros el metre quadrat i el salari brut 23.478 euros.

L’estudi destaca que el preu mitjà del metre quadrat de l’habitatge de lloguer ha crescut més del que ho han fet els salaris, per això es registra aquest increment del percentatge que un ciutadà ha de destinar per pagar la mensualitat de l’arrendament. La directora d’Estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, ha explicat que els estudis que realitzen demostren que “a l’Estat hi ha un important problema d’accés la mercat de l’habitatge, tant en compra com en lloguer” i ha apuntat que un dels principals factors que ho explica és que el preu de l’habitatge “s’ha encarit a un ritme molt més ràpid que el poder adquisitiu dels espanyols”.

La responsable de comunicació d’InfoJobs, Judith Monmany, ha afirmat que tot i que es recupera l’ocupació, els salaris “gairebé no es mouen”, ja que el 2018 van créixer un 0,6 respecte a l’any anterior, increment que “no és suficient per a recuperar poder adquisitiu ja que l’IPC ha crescut en major mesura, un 1%”.

L’estudi demostra diferències destacades entre comunitats. Així, la Comunitat de Madrid lidera el rànquing ja que els ciutadans necessiten el 51,1% del seu salari per pagar el lloguer, amb un salari brut anual de 24.713 euros i 1.052,7 euros mensuals de lloguer. A més, és la comunitat on més han crescuts els lloguers, en concret, un 14,9% en comparació amb desembre del 2017.

La segona posició l’ocupa Catalunya, amb un preu de lloguer de 972,9 euros mensuals per a un pis de 80 metres quadrats. País Basc (10,22 euros/m2) i les Illes Balears (9,83 euros/m2) la segueixen, amb un 40% del salari necessari per pagar el lloguer.

En canvi, Extremadura és la comunitat amb els lloguers més econòmics amb un preu mitjà de 341,35 euros mensuals i un salari brut promig de 1.873,12 euros al mes. Amb això, els extremenys han de destinar el 18,2% del seu salari al pagament del lloguer. Castella-La Manxa i La Rioja la segueixen amb un preu mitjà de 4,87 euros el metre quadrat i destinant el 21,5% i el 21,2% del salari, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona