Societat

Open Arms denuncia que el govern espanyol els “amenaça” amb multes de fins a 900.000 euros si fan rescats

Open Arms arriba amb llanxa a l’Eurocambra per reclamar que s’acabi amb la “criminalització” de les ONGs de rescat

Els membres de l’organització han atracat l’embarcació al moll situat al costat de la seu del parlament a Estrasburg per demanar a la UE vies segures

Proactiva Open Arms denuncia que el govern espanyol els “amenaça” amb multes d’entre 300.000 i 900.000 euros si rescaten migrants a la deriva al Mediterrani. Així ho ha afirmat des de l’Eurocambra aquest dimecres Anabel Montes, cap de missió de l’ONG, lamentant que hagin de triar entre “ser còmplices” de les morts al Mediterrani o “pagar una multa”.

Segons ha explicat Montes, el govern espanyol ha advertit l’organització de possibles sancions per “infraccions” contra la seguretat marítima si rescaten persones al mar. “No podem anar a fer una recerca activa”, ha criticat en roda de premsa recordant que “qualsevol vaixell té l’obligació moral i legal d’assistir embarcacions en perill”.

Segons ha pogut saber l’ACN, l’avís que va rebre l’ONG data del 27 de juny i és una comunicació del director general de la Marina Mercant -que depèn del ministeri de Foment espanyol- davant la “pretensió de reprendre rescats” de l’organització badalonina.

Durant la roda de premsa a l’Eurocambra, Montes ha denunciat “l’empitjorament constant” per a les tasques de les ONGs de rescat i els cooperants a Europa “sobretot” a partir del canvi de govern a Itàlia amb Salvini però no s’ha estalviat tampoc crítiques cap a Espanya.

“Ens ha girat l’esquena completament”, ha retret a Pedro Sánchez, assegurant que amb l’amenaça de multes “s’està posant preu a la vida de les persones” que són a la deriva.

A més, Montes ha exclamat que les sancions previstes pel govern espanyol són “molt més altes” que les que Itàlia volia imposar amb el decret anunciat durant la campanya de les eleccions europees. Inicialment Salvini volia multar les embarcacions per immigrant rescatat a bord però el decret italià aprovat ho descarta, preveient sancions generals de fins a 50.000 euros.

Segons recull la comunicació, el vaixell d’Open Arms no podrà fer operacions de salvament “si no compta amb la conformitat de la regió” per on navega (SAR). El mateix text també adverteix que es podrà ordenar el retorn de l’embarcació a un port espanyol per “fer efectiva la seva paralització” si l’ONG “persisteix” en les tasques de salvament.

Els incompliments de navegació, conclou el director general de la Marina Mercant, comportaran multes de 300.000 euros en cas d’infracció de l’ordenació del trànsit marítim i de 901.000 en cas d’infringir la “seguretat marítima”.

Arribada amb llanxa a l’Eurocambra

Proactiva Open Arms ha atracat aquest dimarts una de les seves llanxes en un moll al costat de l’Eurocambra per reclamar a la UE “que posi fi a la criminalització” de les ONGs de rescat al mar i garanteixi “vies segures”.

L’acció, amb un petit recorregut pel Rin, arriba després que Itàlia detingués fa uns dies la capitana del Sea-Watch 3, Carola Rackete, pel rescat de 40 migrants al Mediterrani.

L’organització denuncia que durant el 2019 almenys 597 persones han mort en aquest mar i reclama al nou Parlament Europeu i la futura Comissió que calen mesures “urgents” de recerca i rescat al Mediterrani.

L’arribada de la llanxa d’Open Arms coincideix amb la sessió constitutiva de l’Eurocambra aquesta setmana. A la seva arribada al moll, els membres de l’organització han baixat de la llanxa, on també els acompanyava l’eurodiputat de Podemos Miguel Urbán.

Un cop a terra, els ha rebut un grup d’eurodiputats, entre els quals hi havia Ernest Urtasun (Catalunya en Comú) i Diana Riba (ERC).

Una de les membres d’Open Arms que són presents a Estrasburg aquest dimarts és Anabel Montes. Montes va haver de fer front a càrrecs per part de les autoritats italianes després que ella i el capità del vaixell rebutgessin entregar els migrants rescatats a les milícies de Líbia que actuaven com guardacostes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ