Societat

El cas de la capitana Rackete marca un punt d’inflexió

L’afer del ‘Sea Watch 3’ ha deixat en ridícul Salvini davant l’opinió pública internacional, però a Itàlia li ha donat popularitat

El ministre de l’Interior vol reforçar la repressió contra les ONG, fins i tot amb un bloqueig militar

El govern italià té declarada la guerra a les ONG. De fet, tant la Lliga com el Moviment 5 Estrelles (M5E) els la tenien jurada des de ben abans d’arribar al poder. Ambdós partits van adonar-se que les organitzacions que rescaten vides al mar podien ser una diana fàcil contra què canalitzar pors i ràbies, i van basar bona part de la campanya de les generals de l’any passat a atacar-les. A través de notícies falses, sensacionalisme i moltes hores de propaganda, s’ha creat un clima força hostil contra les ONG. L’últim episodi mediàtic, el cas de la capitana Carola Rackete, però, ha marcat un abans i un després. L’executiu té aprovats decrets per impedir que les ONG atraquin als ports i el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, les defineix com a enemigues de la seguretat nacional. Quan Rackete, la capitana del Sea Watch 3, va desobeir les autoritats italianes per poder desembarcar els nàufrags salvats i una jutgessa va considerar que havia actuat correctament, la posició del govern grillino-leghista va quedar fora de joc. La magistrada va desestimar l’acusació de resistència a nau de guerra i va deixar per escrit que la capitana va complir el deure de portar els nàufrags a un port segur. I, contradient el govern, va constatar que ni Líbia ni Tunísia ho són. Un bon revés per a l’executiu. Amb l’orgull ferit, i havent passat per mentider –va assegurar que Rackete aniria a la presó–, el líder de la Lliga ha anunciat mesures encara més dures contra les ONG. Entre d’altres, augmentar les multes si entren en aigües italianes o desembarquen nàufrags, o que es pugui arrestar immediatament el capità i confiscar l’embarcació. L’executiu vol enviar més patrulles a Líbia per evitar les sortides i negociar amb Tunísia i Líbia “repatriacions més agilitzades”.

La proposta més dràstica, però, és un bloqueig naval amb la marina militar per impedir físicament a les ONG d’entrar en aigües italianes. Si es fes, plantejaria molts dubtes pel que fa als drets humans: les naus de la marina són de dimensions enormes, no han estat projectades per a aquests objectius i podrien posar en perill la vida dels nàufrags i els tripulants de les ONG. I, a més, les convencions internacionals prohibeixen les deportacions en calent –els nàufrags haurien de ser duts a Itàlia, identificats i llavors, si de cas, repatriats. No s’havia arribat mai tan lluny en la criminalització de les ONG. El veler Alex, de la italiana Mediterranea Saving Humans, va seguir els passos de Rackete i ara està en la mateixa situació. Nau confiscada, multa i tripulació investigada per immigració il·legal i desobediència a nau de guerra. Alessandra Sciurba, portaveu de l’ONG, ha respost al govern: “Ara ja ens esperem qualsevol cosa. No enteneu que per a nosaltres la vida humana no té preu.”

LES FRASES

Els comptes de Twitter i Facebook de Salvini són mitjans de propagació de l’odi
Carola Rackete
capitana del ‘Sea Watch 3’
Si voleu que les ONG desapareguem del mar, obriu un canal humanitari
Alesandra Sciurba
portaveu de Mediterranea Saving Humans

Entre la popularitat i la frustració

L’atenció mediàtica del cas de la capitana Rackete ha estat altíssima. Amb la complicitat de certs mitjans que li han fet d’altaveu acrític, Salvini n’ha obtingut una gran campanya publicitària, i la intenció de vot a la Lliga ha crescut fins al 37,5%. Però Salvini, tot i haver-se’n beneficiat pel que fa a popularitat a Itàlia, ha quedat desacreditat judicialment (i amb ell, tota la línia migratòria del govern de coalició). Internacionalment, a més, Rackete ha esdevingut una heroïna, ocupant portades i editorials que n’han lloat la determinació arreu. L’Ajuntament de París la condecorarà. La frustració, Salvini i els seus l’han dirigida cap a Rackete i Alessandra Vella, la jutgessa que la va deixar en llibertat. Totes dues han estat objecte d’una campanya d’odi molt forta –amb amenaces de mort i insults masclistes. Salvini acusa la jutgessa d’haver pres la decisió “perquè anava beguda”, i vol “una reforma de la justícia perquè no puguin repetir-se bogeries com aquesta”. La capitana, per la seva banda, ha denunciat Salvini per difamació (l’ha acusada d’haver intentat matar militars) i per instigació a delinquir, i ha demanat que se li tanquin els perfils oficials de Facebook i Twitter –és a dir, els principals canals de comunicació del ministre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT