Societat

Mou-te en Bici denuncia que la llei és tova en els accidents

L’entitat reclama a la justícia més contundència per als conductors que atropellen ciclistes de forma imprudent

La plataforma lamenta que la legislació actual no s’adequa a la realitat

La plataforma Mou-te en Bici denuncia la impunitat dels conductors de vehicles que atropellen de forma imprudent i clamorosa ciclistes a les carreteres de les comarques gironines. L’entitat sense ànim de lucre lamenta la situació en què es troben els familiars de les víctimes mortals, que veuen com els conductors homicides són castigats amb penes irrisòries, i en algun cas acaben sense càstig. Denuncien que la situació és tan incongruent que la justícia ni tan sols els retira el carnet de conduir malgrat que hagi quedat acreditat que el conductor causant de l’accident duia el vehicle sota els efectes de l’alcohol o les drogues. “Falten canvis, ja que l’actual sistema legislatiu no s’adequa a la realitat”, lamentava ahir l’expresident de Mou-te en Bici Xavier Corominas en una roda de premsa, juntament amb els familiars i advocats de les víctimes, en què valorava l’estat de les causes judicials pels tres atropellaments mortals de ciclistes ocorreguts darrerament a les comarques gironines.

Denegació d’auxili

El darrer fa unes setmanes, quan un veí de Cornellà del Terri va morir després de ser atropellat per un conductor que, després d’envestir-lo, va fugir del lloc de l’accident sense auxiliar-lo. La víctima va estar hores malferida al marge de la carretera ja que el cos no era visible per als altres conductors ni hi va haver cap testimoni de l’accident. El Mossos d’Esquadra van aconseguir localitzar i detenir el conductor, però més tard un jutge el va deixar en llibertat amb càrrecs. “El meu germà va morir, i el causant de l’accident és a casa seva”, lamentava ahir el germà de la víctima Antonio Ortiz, que enrabiat etzibava: “Almenys el podia haver socorregut, però no va ser valent.” En aquest sentit, Ortiz denuncia que el jutge no només l’ha deixat en llibertat sinó que ni tan sols li ha imposat una mesura preventiva fins al dia del judici, com ara la retirada del carnet de conduir.

“La justícia no actua contundentment com voldríem”, remarca el president de la plataforma Mou-te en Bici, que recorda que si els conductors imprudents respectessin la distància de seguretat d’1,5 metres de la bicicleta, evitessin les distraccions –com ara els telèfons mòbils– o no agafessin el volant quan anessin beguts o drogats, “es podrien salvar més vides”. És per això que l’entitat treballa per fer “pressió” per endurir el Codi Penal i que el sistema judicial sigui més contundent a l’hora de castigar els responsables dels accidents amb ciclistes com a principals víctimes.

LA XIFRA

1,5
metres
és la distància lateral de seguretat que cal mantenir a l’hora d’avançar un ciclista.

“Com si hagués matat un conill”

Sílvia Puig va perdre el seu pare quan va ser envestit per un conductor l’any 2015 a Torroella de Montgrí. “El conductor va donar positiu en heroïna i alcohol”, diu Puig, que recorda que l’home va ser condemnat a dos anys i mig de presó, però que a hores d’ara encara no és a la garjola. “Pot ser que no acabi d’entrar, perquè ha demanat la suspensió de la pena”, sosté la filla de la víctima, que conclou que “és com si hagués matat un conill o un gat; al conductor no li ha passat res”. Unes paraules de les quals discrepa l’advocat Toni Sant, que porta la causa de l’atropellament d’un ciclista a Roses el 2016. El jutjat va arxivar la causa tot i que el conductor duia el vehicle a més del doble de la velocitat permesa i multiplicava per 20 la taxa de drogues. L’advocat ha aconseguit reobrir el cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES