Societat

Societat

Cures solidàries

Professionals sanitaris de l’hospital Josep Trueta de Girona han impulsat la creació d’una associació de voluntariat internacional

A la tardor, un primer grup viatjarà fins a Bolívia a posar en marxa els programes

Munduko Lagunak és el nom de l’associació sense ànim de lucre formada per un grup de professionals de l’àmbit de la salut –un dels nuclis forts de l’organització es troba a la unitat de pediatria de l’hospital Josep Trueta de Girona– i de l’educació social que té com a objectiu la millora del benestar de comunitats desfavorides. Aquest any, Munduko Lagunak –un nom basc que vol dir Amics del Món– ha elaborat un programa de voluntariat destinat a la comunitat boliviana de San Borja, concretament a la seva població escolar. “Juntament amb l’ONG SAL (Solidaridad con América Latina), que fa anys que treballa en països en vies de desenvolupament, hem fet un estudi sobre aquesta zona i al setembre-octubre hi anirà un primer grup de voluntaris per fer el primer contacte amb la població autòctona i també portar-los material, com per exemple un lot d’un miler de raspalls de dents que hem aconseguit”, explica Raquel Devesa Casals, infermera de nonats del Trueta, integrant d’aquesta associació. Tot va començar amb la inquietud de dues infermeres de pediatria del Trueta que van posar-se en contacte amb representants de SAL i van acabar animant personal de l’àrea quirúrgica i d’atenció primària de Girona a implicar-se en aquest projecte de voluntariat internacional.

La comunitat de San Borja és troba en un lloc remot de Bolívia. Està ubicada al departament de Beni, al nord del país, a 367 quilòmetres de La Paz. La falta de comunicacions terrestres fa d’aquest departament un dels més pobres del país. Els recursos de tot tipus, també els sanitaris, són escassos i les condicions de vida, precàries. Una part important del voluntariat es dedicarà a activitats dedicades a la promoció, educació i millora de la salut amb tallers sobre higiene de mans i higiene bucodental, dieta saludable i exercici físic, educació sexual i menstruació. Es faran revisions mèdiques als nens de les quatre escoles de San Borja per detectar possibles alteracions de manera precoç i recollir informació per a voluntaris posteriors i també es vol fer formació bàsica en primers auxilis del personal docent format per un centenar de professionals. “Un dels objectius és fer promoció i educació de la salut perquè la gent d’allà tingui prou coneixements perquè se’n puguin sortir sols”, explica Devesa, que indica que, després d’haver estat durant tres mesos en un hospital pediàtric de Kenya, està convençuda que amb els recursos adequats “els locals s’espavilen molt més” del que ells farien “amb les mateixes eines”.

Un altre dels reptes d’aquesta associació són els programes d’integració social encaminats a millorar la realitat social de l’entorn de la població mitjançant tallers, dinàmiques de grup i jornades. Es posarà atenció en la resolució de conflictes, l’exclusió social i la cohesió de grup, la igualtat i la consciència del medi ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges