Societat

El metge i investigador Salvador Macip evoca la platja de Blanes en el pregó

El científic defensa el diàleg polític i que la Mediterrània estigui “plena de vida, no de cadàvers”

Sosté que el càncer deixarà de ser una malaltia mortal

El metge, escriptor i investigador Salvador Macip i Maresma va resumir la seva visió de Blanes, de Catalunya i del món en el pregó de la festa major de Santa Anna, ahir al vespre a la plaça dels Dies Feiners. Macip va explicar que Blanes és casa seva i que enyora tenir la platja a tocar, “a l’altra banda de carrer”, que és el que va lamentar quan, de petit, als 5 anys, la seva família va anar a viure a Barcelona.

Blanes és “el principi de tot” en paraules de Macip perquè va ser on es va fer “científic, metge, lector, cinèfil i músic”. Macip, nascut el 1970, va estudiar a l’escola Viana, al passeig de Dintre, i posteriorment va estudiar medicina a la Universitat de Barcelona, on va obtenir el doctorat en genètica molecular.

Entre finals del 1998 i principis del 2008 va treballar a l’hospital Mount Sinai de Nova York. Des de llavors, dirigeix un grup de recerca sobre el càncer i l’envelliment a la Universitat de Leicester (Regne Unit), on fa de professor. Va afirmar que el càncer deixarà de ser una malaltia mortal.

Macip ha escrit obres de divulgació i novel·les, com ara Tots els límits de la por. Ha guanyat, entre d’altres, els premi Carlemany, Joaquim Ruyra, Ramon Muntaner i l’Europeu de Divulgació Científica.

La porra no intimida

Cap al final, Macip va valorar la situació del país. Va explicar que com a ciutadans “podem protestar i podem queixar-nos quan creiem que són injustes o s’utilitzen arbitràriament”. El metge va recordar l’1-O. “Hem format part d’actes reivindicatius que han acabat sent reprimits a cops de porra. Però això no ens intimida.” El pregoner va demanar als parlaments català i espanyol que facin política i que dialoguin i negociïn.

En la mateixa platja on anava “a berenar i a jugar una estona” de petit moren moltes persones intentant arribar a Europa i s’acumulen els residus i els plàstics. “I també vull una Mediterrània plena de vida, no de cadàvers. Una Mediterrània que torni a ser un pont de cultures.”

Amb el pregó de Macip ha començat la fase més lúdica i cultural de la festa. Avui comencen cinc dies de focs, però també hi ha, entre altres actes, concert a l’escenari Ensorra’t al passeig de Mar.

LA FRASE

Als nostres pobles hem de crear un espai lliure d’odis i abusos. Un espai on tots ens sentim segurs
Salvador Macip
Fragment del pregó d’ahir

Avui comença el concurs de focs

El 49è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava comença avui a la nit (a les 22.30 h) a prop de sa Palomera i ho fa amb el llançament de la pirotècnia murciana Hermanos Ferrández, vencedora del 2016, el 2017 i el 2018. L’Ajuntament destina 129.000 euros als focs.

El festival té una estructura organitzativa que garanteix la seguretat del més de mig milió de persones que hi assisteixen des d’avui fins dissabte. Són tot un seguit de mesures incloses en el pla d’autoprotecció (PAU) i el pla de seguretat i emergències, dissenyat i coordinat per Protecció Civil de Blanes. Des de fa quatre anys també s’hi inclouen mesures del pla operatiu específic (POE) dels Mossos d’Esquadra en aplicació del nivell 4 d’alerta terrorista.

Segons informa l’Ajuntament, cada nit més de 200 efectius humans es mobilitzen entre agents de policia, bombers, protecció civil, tècnics sanitaris, així com equips de suport, emergències, intervenció i logística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró