Societat

Barcelona acull una mostra sobre els abusos del franquisme a Guinea Equatorial

El Memorial Democràtic acull l’exposició ‘Guinea, el franquisme colonial’, una mostra que explica amb il·lustracions, mapes, fotografies, anotacions manuscrites, cites testimonials i objectes, l’impacte i les conseqüències de la dictadura de Franco en aquesta antiga colònia espanyola a ultramar. Inaugurada al maig, l’exposició es pot visitar fins el 17 de novembre i l’entrada és gratuïta.

El treball contribueix a difondre els efectes de la dominació espanyola sobre Guinea Equatorial i, especialment, sobre la població, les seves formes de vida i de govern. Els guineans, com gairebé tots els africans, van ser sotmesos al domini europeu. Fins i tot durant la República van patir de falta de drets. El franquisme, però, va agreujar una situació marcada pel racisme, que conduïa a més discriminació, maltractaments, a l’explotació econòmica i a la despossessió de les comunitats locals.

Organitzada amb 14 panells de textos i imatges, la mostra conforma un recorregut històric, cultural, social i econòmic que va des de l’esclat de la guerra al tròpic l’any 1936 fins a la retirada i posterior declaració d’independència de Guinea Equatorial, el 12 d’octubre de 1968.

 Els diferents panells de l’exposició -comissionada per Gustau Nerin, antropòleg i historiador especialitzat en l’estudi del colonialisme espanyol a l’Àfrica-, desenvolupen les conseqüències per blocs: el falangisme, l’educació, el nacional-catolicisme, l’ocupació i l’autoritarisme, la repressió, l’abús com a sistema, la lluita anticolonial, la política contra el colonialisme, la submissió i el canvi de rumb per les pressions descolonitzadores de l’ONU.

  

Un espai de memòria i reconciliació

 

El Memorial Democràtic -situat al carrer Peu de la Creu 4 de Barcelona- que depèn del Departament de Justícia de la Generalitat, és un centre d’activitats de commemoració, difusió, formació, assessorament i participació social relatives al coneixement del període de la Segona República, la Guerra Civil, la repressió franquista, l’exili, la deportació, els moviments antifranquistes i de la transició cap a la democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA