Societat

Obre el centre de Collserola per atendre els MENA

Les instal·lacions serviran per portar-hi els menors immigrants no acompanyats tot just siguin detectats

S’hi estaran unes hores, sols per fer l’acollida, i des d’allà seran traslladats a un centre tutelat

Un casalot al costat de l’ermita de Sant Medir, al mig de Collserola, ha estat adequat i arreglat perquè sigui, ja a partir d’aquesta setmana, un centre per atendre de manera immediata, tan bon punt siguin detectats, els menors immigrants que arriben a casa nostra no acompanyats, els MENA. Fins que un nou espai similar a aquest estigui adequat al centre de Barcelona, que podria estar a punt a partir de la tardor, s’espera que en els propers mesos hi passin més de 1.000 menors (el 97%, nois). Això són uns 600 cada mes, que són els que es calcula que arribaran si es mantenen les xifres de l’any passat.

En aquest espai, que havia estat un centre de dia per a persones amb discapacitat i que és propietat de l’Ajuntament de Barcelona tot i que els terrenys són de Sant Cugat del Vallès, no està previst que els menors s’hi estiguin gaires hores ni que hi pernoctin ni hi facin vida, tan sols serà un primer lloc on estar-se en espera de ser identificats i traslladats a un centre tutelat. De moment hi ha 50 places. Quan arribin al casalot, se’ls donarà menjar, es podran dutxar i canviar de roba, podran connectar el mòbil i enviar missatges a la seva família i, si cal, seran tractats mèdicament. També se’ls donarà informació jurídica i els Mossos faran les identificacions.

La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, va presentar ahir la instal·lació a la premsa i va explicar que el centre el gestionarà la Creu Roja, entitat ja avesada a treballar amb persones d’aquest perfil. Hi haurà en total, i en els diversos torns, uns 34 treballadors entre educadors, assistents socials i altres especialistes, i una parella de Mossos per fer les identificacions. Els menors, nois i noies, seran traslladats a aquest centre tan bon punt siguin detectats (per la policia o bé pels educadors socials pel carrer). Es vol evitar que hagin de dormir en comissaries com ha passat en els últims mesos, quan hi ha hagut una allau d’arribades i els serveis socials i la Direcció General d’Atenció a la Infància (Dgaia) s’han desbordat.

El casalot té diversos espais. La sala d’espera primera, els despatxos per parlar amb els especialistes, habitacions per a nois i per a noies per canviar-se i estirar-se a descansar una estona amb lavabos i dutxes, un menjador i una sala comuna per esperar a ser recollits i traslladats al centre tutelat. En principi es treballa pensant que les 50 places adequades seran suficients, però si fes falta es podria ampliar l’espai, tot i que la idea és que sigui un lloc on estar-se menys de 24 hores.

LES FRASES

És un centre sense precedents; escenifica el compromís amb els més vulnerables
Georgina Oliva
secretària d’Infància, Adolescència i Joventut

LA XIFRA

Cal dignificar l’atenció als menors en aquest procés tan difícil
Enric Morist
coordinador creu roja a catalunya
50
places
estan habilitades al nou centre d’atenció immediata per als MENA acabats d’arribar a Barcelona.

Unes instal·lacions amb una gran rotació

Els menors immigrants no acompanyats que passin pel nou centre adequat pel govern (i cedit per l’Ajuntament de Barcelona) no s’hi quedaran més de 24 hores; per tant, es preveu que hi hagi una gran rotació, perquè arriben desenes de nens cada dia. Els joves entraran i sortiran del centre en un marge de poques hores, que han de servir per poder situar-se i comunicar-se amb la família i, com va dir ahir el responsable de la Creu Roja, ser tractats amb dignitat en un moment de les seves vides de gran duresa. Podran descansar i ubicar-se i, mentre esperen per saber on van, jugar al futbolí i mirar la televisió. Els portaran en cotxe al centre quan siguin localitzats al carrer i en sortiran amb un altre cotxe, segurament dels Mossos o dels serveis socials, que els portaran al destí que l’administració que els tutela hagi triat per a ells, dels molts que hi ha al país. Aquest és un centre pioner i experimental. No n’hi ha cap altre ni a Catalunya ni a l’Estat. Segons la Dgaia, més del 80% dels menors no acompanyats que arriben a Catalunya provenen del Marroc, i un 97% són homes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar