Societat

Guanyem Girona qüestiona el nom de la plaça Marquès de Camps

Salellas repassa en un article el llinatge i veu “poc sentit” a l’homenatge

Ho exposaran a la comissió del nomenclàtor

El líder de Guanyem Girona, Lluc Salellas, qüestiona el nom de la plaça del Marquès de Camps de la ciutat. En un article al blog de la formació, Salellas repassa el llinatge i conclou que té “poc sentit” honorar un títol nobiliari i proposa en el seu lloc homenatjar la persona en concret per la qual es va decidir el nom, Pelagi de Camps, o bé posar-hi un nom de dona, seguint el compromís del consistori per anar compensant la mancança que hi ha.

Salellas explica que el marquesat de Camps és “un títol ben viu” i el regenta Jorge de Camps Galobart, que “representa els valors antagònics de la Girona democràtica i somniadora d’avui”. En aquest sentit, adjunta el títol d’una entrevista que li van fer al diari La Razón el 2015 com a protector i president del Real Cos de la Noblesa: “Estarem sempre al costat d’Espanya i del rei.”

Salellas, que subratlla que el llinatge inclou també un regidor del primer Ajuntament de Barcelona franquista, assenyala que és conscient que el nom es va decidir en honor a Pelagi de Camps, que “es considera que va fer molt per la ciutat, bàsicament ser un gran propietari que va defensar els interessos de les classes més adinerades i de l’església” durant el segle XIX. Es demana, però, perquè “en comptes de posar-hi el seu nom hi tenim el nom del títol nobiliari que homenatja un llinatge de grans terratinents vinculats sempre al projecte més reaccionari del país i al caciquisme”.

Debat no urgent

Salellas va assenyalar ahir que entenen que la comissió del nomenclàtor té debats més urgents –vegeu la peça– però que aquest és un tema que Guanyem algun dia voldria parlar-ne per tal d’obrir el debat sobre si és convenient canviar el nom a la cèntrica plaça.

En l’article, Salellas admet que “canviar noms sempre és un maldecap”, però que no fer-ho, “per més còmode que sigui, implica també un posicionament de la comunitat”. En aquest sentit, hi afegeix: “Un tansemenfotisme sobre el nostre passat i els homenatges a cacis i franquistes que diu molt de nosaltres.”

Deures per a la comissió

El portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, explica que dijous passat va demanar a l’alcaldessa, Marta Madrenas, que nomeni els membres que hi haurà aquest mandat a la comissió del nomenclàtor –que s’ocupa de definir els noms de places, carrers i espais públics de la ciutat– per tal que es pugui reprendre la feina, després que l’últim govern de l’anterior hi donés ja “poc recorregut”. Salellas alerta: “Si no s’afanya, haurem perdut ja el compromís d’incorporar, per exemple, cada anys noms de dones.”

La comissió del nomenclàtor es va constituir el novembre del 2016 amb el regidor socialista Manuel Martín com a principal responsable. Després de la sortida del PSC del govern, l’octubre del 2017, se’n va ocupar el regidor Narcís Sastre. En aquest nou mandat 2019-2023, és una àrea que durà directament l’alcaldessa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni