Societat

Buch convoca la junta de seguretat pels lladres reincidents i els manters

El pla de Barcelona s’enfilarà el 5 de setembre, mentre l’ambaixada dels EUA alerta de l’augment delictiu

La fiscalia sosté que sol·licita presó en assalts consumats

De l’alerta social i policial pel constatat increment dels furts i robatoris violents a la ciutat de Barcelona, encetada al juliol, se’n feia ressò ahir l’ambaixada dels Estats Units (EUA) a Espanya, que informa al seu lloc web d’un “augment significatiu dels delictes violents” a Barcelona i recomana als seus ciutadans que estiguin “atents a les seves pertinences personals, es mantinguin alerta en llocs freqüentats per turistes i no es resisteixin físicament a cap intent de robatori”.

Cap autoritat política, policial i judicial discuteix aquest increment delictiu. La consigna és rebaixar l’alarma, malgrat que el conseller d’Interior, Miquel Buch, va atiar ahir la polèmica contra els manters quan, en declaracions a Ràdio Barcelona-Cadena Ser, va assegurar que el top manta “genera inseguretat” perquè “distreu” els ciutadans que es paren a mirar els productes i això “facilita” als delinqüents la comissió de furts.

Responsables de l’Ajuntament de Barcelona es van reunir ahir amb membres del col·lectiu de la venda ambulant no autoritzada, que es fan des del mandat anterior, per abordar sortides sociolaborals. Amb aquestes accions 66 ja han regularitzat la seva situació administrativa en tenir un contracte. El consistori demana la implicació d’altres administracions.

Precisament, Buch va anunciar que la junta local de seguretat de Barcelona es reunirà el 5 de setembre per començar a elaborar el pla integral Barcelona, ciutat segura, que inclou mesures socials. Va insistir que demanaran una reforma del Codi Penal per endurir el càstig a lladres reincidents.

I és que la direcció dels Mossos va alertar abans-d’ahir que, malgrat el 30% d’increment dels robatoris violents, només es dicta presó provisional pel 10%. Aquesta afirmació ha estat qüestionada per la judicatura i la fiscalia, primer perquè és massa genèrica i barreja infractors majors i menors d’edat, els quals són internats i mai van a presó provisional. Fonts dels Mossos van aclarir ahir que no distingeixen entre autors ni si els delictes són en grau de temptativa. “No hi ha hagut cap retret d’això, tot al contrari, s’ha destacat la bona coordinació com ara pels narcopisos”, va declarar la portaveu de premsa del TSJC, que va recordar que en aquesta mesura excepcional calen certs requisits: delicte consumat, greu i reiterat i l’autor sense arrelament. Del mateix parer es va manifestar el portaveu de la fiscalia de Barcelona, que va recordar que des del 2003 els fiscals tenen una instrucció que els obliga a demanar presó provisional en robatoris violents consumats en casa habitada. De la temptativa de robatoris no es demana presó provisional perquè els seus autors, pel fet de ser la pena inferior a dos anys, poden ser jutjats en absència. La majoria dels 1.500 presos preventius que hi ha a Catalunya, a 21 d’agost, són per delictes contra el patrimoni i per tràfic de drogues.

LA XIFRA

1.502
presos preventius
hi ha ara les presons catalanes, la majoria estrangers i representen el 18% dels 8.468 reclusos.

Tercera agressió sexual

Els Mossos investiguen una nova agressió sexual al districte d’Horta-Guinardó de Barcelona. Segons diverses informacions, una dona va ser atacada per un desconegut cap a les sis del matí d’ahir quan obria el portal de casa seva. Va patir tocaments i l’atacant va fugir quan els crits de la dona van alertar un vianant que va ajudar-la. És la tercera agressió sexual relacionada amb les festes de Gràcia, i la segona que passa a Horta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla