Societat

Malta obre un port a l’‘Ocean Viking’, però no acollirà ningú

Els 356 immigrats socorreguts fa 15 dies es repartiran entre sis estats europeus

L’‘Open Arms’ anuncia que continuarà “salvant vides” i l’Audiencia Nacional l’investiga per “tràfic de persones”

Després d’assolir un acord perquè sis estats europeus acollin els 356 immigrants socorreguts per l’Ocean Viking, el govern de Malta va anunciar ahir que aixoplugava el vaixell en un dels seus ports. Les ONG del vaixell, Metges sense Fronteres i SOS Mediterrané, havien advertit dijous que sols els quedava menjar per cinc dies. El portaveu de les organitzacions va agrair a Malta, la Comissió Europea (CE), Alemanya, Irlanda, Luxemburg, Portugal i Romania la seva implicació en la solució, alhora que reclamava un mecanisme preventiu i permanent perquè no es torni a repetir l’angoixant temps d’espera –14 dies– per trobar port. A més, SOS Mediterrné ja ha avançat que quan els hagi desembarcat –en vaixells de l’armada maltesa que els portaran fins a terra– continuarà salvant immigrants.

La CE, que ha passat fins ara de puntetes per aquesta crisi i la de l’Open Arms, es va limitar ahir a “saludar que s’hagi trobat una solució per a les persones a bord de l’Ocean Viking i que siguin recol·locades”, va dir a Twitter el comissari europeu d’Immigració. Especialment, va agrair-ho al primer ministre maltès, tot i que, malgrat permetre l’entrada dels immigrants, aquesta illa ha remarcat que no n’acollirà cap.

Mentrestant, el vaixell de l’armada espanyola Audaç va arribar ahir al migdia a l’illa siciliana de Lampedusa amb l’objectiu de recollir els 15 immigrants que l’Estat espanyol s’ha compromès a acollir dels 160 de l’Open Arms. El govern espanyol encara no ha concretat quan serà la tornada, perquè espera “esdeveniments”. També cal que els immigrants resolguin tràmits burocràtics, per la qual cosa la portaveu de l’executiu, Isabel Celaa, no es va comprometre ahir amb cap data.

El Consell de Ministres d’ahir va aprovar una partida d’ajut de 32 milions pel control de la immigració irregular, que es concedirà per contribuir al finançament del desplegament policial del Marroc. El passat 19 de juliol, ja va autoritzar 30 milions d’un fons de contingència per a concedir un suplement de préstec al ministeri de l’Interior amb la mateixa finalitat. També al juliol, es va aprovar un altre paquet de 26 milions destinat a comprar vehicles pel ministeri de l’Interior marroquí.

D’altra banda, la fiscalia de l’Audiència Nacional ha obert diligències per investigar l’Open Arms arran de la denúncia interposada pel partit d’extrema dreta Vox per un presumpte delicte de “col·laboració amb organització criminal pel tràfic de persones”. La sala recull així la decisió de la fiscalia general de l’Estat que, dijous, li va remetre la denúncia “pel seu estudi i a fi que determini la seva eventual transcendència penal”. En paral·lel, Units Podem, ERC, Compromís i Junts per Catalunya han demanat formalment la compareixença de la vicepresidenta, Carmen Calvo, al Congrés perquè expliqui la gestió de la crisi i “les mesures adoptades per garantir l’obligació imposada pel dret internacional de rescatar vides humanes en perill al mar”.

L’Open Arms es troba encara amarrat a un port sicilià, a l’espera de solucionar les “anomalies tècniques” que els hi atribueix la guàrdia costanera italiana. L’ ONG ha remarcat que té en regla tots els permisos de navegació, segons la legislació espanyola, però que arranjarà les irregularitats, que afecten la separació d’aigua i oli. Després, l’Open Arms ha dit que tornarà al mar per “salvar vides”.

LES XIFRES

14
dies
l’‘Ocean Viking’ i 21 l’‘Open Arms’ aturats al mig de la mar esperant poder desembarcar els socorreguts.
88
milions
ha aprovat el govern espanyol d’ajudes en suport del Marroc per controlar la immigració il·legal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS