Societat

Amics dels Gegants, Joan Badia i M. Teresa Calabús, Medalles del Montgrí

L’Ajuntament de Torroella va lliurar ahir a l’Espai Ter la màxima distinció cívica del municipi

L’acte va servir per inaugurar la festa major de Sant Genís

La llibretera Maria Teresa Calabús, el medievalista Joan Badia i l’associació Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí van rebre ahir, coincidint amb l’obertura de la festa major de Sant Genís, les Medalles del Montgrí de mans de l’alcalde de Torroella, Jordi Colomí. Aquesta és la màxima distinció cívica que concedeix l’Ajuntament com a mostra de reconeixement a les persones i els col·lectius que hagin destacat en algun aspecte de la vida municipal. L’acte institucional de lliurament va tenir lloc ahir al vespre a l’Auditori Teatre de l’Espai Ter, que es va omplir de públic per a l’ocasió.

Els guanyadors

Maria Teresa Calabús Casas, coneguda activista cultural, ha esdevingut l’ànima de la llibreria El Cucut, que regenta des de fa més de trenta anys i que ha convertit en un referent de la demarcació i, puntualment, del país sencer, amb l’organització, des de fa nou anys, del ja tradicional berenar literari en les dates prèvies al Sant Jordi, en el qual reuneix escriptors, editors, llibreters, lectors i crítics. A part de definir-se com a torroellenca d’arrel i de cor, també és membre plenament activa de l’Associació Montgrí Comerç i de l’entitat Xibeques del Cau.

Per la seva banda, l’historiador i medievalista autodidacta Joan Badia i Homs, nascut a Palafrugell el 1941 i vilatà de Torroella de Montgrí, és una figura indispensable en la recerca i la divulgació històrica del paisatge natural i cultural de l’Alt i el Baix Empordà. Amb més de 25 llibres i una llarguíssima llista d’articles publicats, va començar a interessar-se fa més de quaranta anys per l’arqueologia del món ibèric i romà, i ha acabat sent un dels principals coneixedors de l’art medieval, el romànic i el gòtic, sobretot en territori empordanès. Diplomat en museologia, ha estat president de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà, i ha col·laborat amb publicacions de Torroella de Montgrí, així com amb el Museu de la Mediterrània. A més, considera la riquesa artística del retaule de Santa Caterina una interessant expressió del barroc català.

Finalment, l’Associació dels Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí va ser creada l’any 2009 pel grup de portadors que en aquell moment s’encarregava de treure’ls al carrer durant les celebracions assenyalades. Tot i les dificultats, en aquests deu anys ha aconseguit aglutinar una bona colla que, no només promou la participació dels gegants en les festes de Torroella, sinó també la renovació i recuperació de part de l’imaginari festiu local, amb noves figures com ara l’Àliga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona