Societat

VIQUI SANGLAS

COFUNDADORA DE L’ALL THOSE FOOD MARKET

“La nostra passió és la gastronomia, l’artesania, l’emprenedoria”

Viqui Sanglas va fundar el 2014, amb Santi Garcia, l’All Those Food Market, que combina la gastronomia amb l’artesania i que aquest cap de setmana celebra l’onzena edició al TNC

Com sorgeix l’All Those Food Market?
Amb aquest nom volíem modernitzar les fires d’artesans de tota la vida que tenim aquí i que són una joia: les fires medievals, les fires de poble d’artesans dels caps de setmana... Volíem acostar-les al públic més urbà i modernitzar-les. Per això aquest nom en anglès, all those vol dir “tots aquells”.
El food market és l’explicació del que és el projecte però l’All Those es refereix a tots aquells artesans, emprenedors, productors, elaboradors... Els protagonistes són ells.
Vau viure quatre anys a Nova York. Hi vau veure un model que heu importat?
Sense adonar-nos-en vam absorbir coses que aquí no hi eren. Allà hi ha molta cultura de farmers market a les places. Em sorprenia que a l’hivern només tenien pomes, quan aquí a la Boqueria et trobes mangos, pinyes... i et replanteges què és un mercat de veritat, de productes locals de temporada. Aquí tenim uns mercats preciosos, rics, però quan veus que a Nova York a l’hivern només hi ha pomes, t’ho replanteges.
Són mercats de comprar diàriament o més aviat esdeveniments gastronòmics?
Hi ha de tot. El mercat d’Union Square és d’anar a comprar i hi ha mercats més festius. Jo treballava en una empresa d’importació i exportació de fruita, i el Santi, en una constructora. Després de quatre anys a Nova York era el moment d’un canvi, i volíem fer el nostre projecte laboral i professional. En un viatge per Àsia vam descobrir el cafè d’especialitat, un sector que també organitza molts festivals i que cuida al màxim totes les parts de la cadena del cafè. Aquest món ens va agradar molt per la passió de la gent pel producte. I vam decidir anar a Berlín a estudiar-ho amb la intenció potser d’obrir aquest tipus de negoci.
Però no vau obrir pas un negoci de cafè d’especialitat...
A Berlín vam conèixer un mercat que va ser la gran inspiració de l’All Those Food Market. El Markthalle Neun és un mercat amb una estructura preciosa i antiga, com els d’aquí, i la diferència és que la gestió dels mercats antics a Berlín l’agafen grans superfícies. Els joves del barri de Kreuzberg van dir que no volien que una gran superfície gestionés el Markthalle Neun, i en van agafar la gestió. Aquell mercat és un somni, amb un noi només fumant salmó, un italià fent només pans i pizzes, un cerveser que feia la seva cervesa al soterrani del mercat... I vam veure la passió que tenia tota aquesta gent pel seu producte. La nostra passió és la gastronomia, l’artesania, l’emprenedoria.
Quantes edicions se’n fan?
Quan vam començar, el 2014, se’n feien dues cada any, ara en són tres i en voldríem fer quatre, una per estació. El somni és tenir un mercat fix on aglutinar tota la compra, però hem començat per un projecte d’esdeveniment puntual on es respira molt bona energia.
Quina diferència hi hauria entre aquest mercat fix i els que ja existeixen a Barcelona?
A mi m’encanta que existeixin aquests mercats, però es compra a Mercabarna, on no tot és d’aquí ni de temporada. Ens diferencia que tot és producte local i de quilòmetre zero, i que donem suport a l’emprenedor. També tenim la sort de convèncer formatgers del Pirineu que baixen amb el seu producte, i el que porta embotit de Vic i sobrassada de Menorca... i també l’emprenedoria urbana, de gent que s’ho combina amb una altra feina i que fa oli o melmelada el cap de setmana.
Què trobarem aquest cap de setmana al Teatre Nacional de Catalunya?
Trobarem més de cent projectes d’emprenedors. Seixanta productors que han elaborat el seu producte i que el poden explicar. Als jardins hi haurà 18 restaurants de Barcelona cuinant amb una proposta més de carrer. Hi haurà també uns vint tallers repartits entre adults i infantils perquè volem també divulgar l’alimentació i la gastronomia. Per exemple, es podrà aprendre a fer pans creatius amb Daniel Jordà, o formatges frescos vegans amb el restaurant vegà Vacka i el coworking Nest. Demà al matí Mamaproof organitzarà un taller de ioga amb esmorzar saludable. Hi haurà també música amb discjòquei apta per a tots els públics i microteatre.
Quina evolució ha tingut l’All Those pel que fa a nombre de visitants i d’expositors?
Hem anat creixent però no hem fet uns grans salts. Com que donem suport als artesans i als emprenedors no tenim grans patrocinis de les cerveseres comercials, per exemple, sinó cerveses artesanes i vins naturals. En el primer esdeveniment teníem trenta productors i set restaurants, i només ho vam fer un dia a la Universitat de Barcelona. Ara ens visiten 20.000 persones que busquen una experiència i un contacte amb el productor, i sentir les arrels i el producte, ara que tot és tan digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró