Societat

Mifas arriba als 40 anys amb més de 5.000 socis

L’entitat va néixer el 1979 per lluitar per a la integració social i laboral de les persones amb discapacitat física

La branca empresarial, clau en el desenvolupament del grup

S’ha convertit en una entitat referent a tot Catalunya

El Grup Mifas ha organitzat, per al dia 27, una festa a la Copa de Girona oberta a tothom, inclusiva. La data escollida per Mifas per celebrar el seu 40è aniversari rememora el 27 de setembre del 1979, dia en què es van firmar els estatuts de l’entitat que va posar en marxa un grup de persones amb discapacitat física.

Des de la creació, l’entitat ha mantingut l’esperit de treballar per a la plena integració social i laboral de les persones amb discapacitat física, orgànica i sensorial de la demarcació de Girona. El president de Mifas, Albert Carbonell, explica que, 40 anys enrere, existia l’Asociación Nacional de Inválidos Civiles (ANIC). “L’ANIC es va dissoldre i les persones que en formaven part van veure que tot estava per fer i van decidir, i això és un tret diferencial de Mifas, que les mateixes persones amb discapacitat prenguessin la veu i s’autogestionessin. Hi havia molta feina per fer en matèria d’escolarització, inserció laboral i supressió de barreres arquitectòniques”, exposa Carbonell.

L’entitat es va posar en marxa a l’antic local de l’ANIC, a la plaça Sant Pere. El primer any es va tancar amb 47 socis i el segon, amb 175. En l’àmbit educatiu, una de les primeres iniciatives va ser posar en marxa el servei de transport fins a l’escola d’educació especial de Palau. En el front de les barreres arquitectòniques, la batalla va ser doble: d’una banda, calia conscienciar la societat, cosa que es va fer amb xerrades, jornades, partits de bàsquet al carrer i trobades amb arquitectes i constructors, i de l’altra, es va començar a exigir a l’administració pública plans d’accessibilitat. “Fa 40 anys, estava tot per fer”, remarca Carbonell.

D’aquests 40 anys d’història, Carbonell destaca dues dates clau: els anys 1985 i 1987. L’any 1985, es va crear la gerència, la branca empresarial del grup. “Es van començar a buscar línies de negoci amb un doble objectiu: inserir persones amb discapacitat en el món laboral, en un primer moment a través de centres especials de treball, i alhora, reinvertir els guanys d’aquestes empreses socials en l’entitat, en altres projectes”, exposa Carbonell, que hi afegeix que, d’aquesta manera, es va adquirir el local de Sant Narcís, que durant 30 anys va ser la seu social de Mifas. Dos anys després, es va obrir una petita residència al carrer Emili Grahit, amb una desena de places. “La posada en marxa d’aquest servei va ser un punt d’inflexió” en el desplegament de la cartera de serveis per als associats, assegura Carbonell. I és que aquest primer servei residencial va ser la llavor de les instal·lacions que, anys més tard, es van obrir a Sant Narcís per prestar atenció residencial assistida.

Mifas, que durant 26 anys va estar capitanejada amb mà ferma per Pere Tubert, arriba al 40è aniversari amb 5.044 socis, 6 punts d’atenció i 39 punts d’activitat empresarial a la demarcació, segons la memòria del 2018.

LES XIFRES

39
punts
d’activitat empresarial gestiona a les comarques gironines. Des d’aquest any, en té un a Barcelona.
3.617
alumnes
van assistir a les xerrades de sensibilització que es va fer durant el 2018 en 144 centres.

El grup expandeix l’àrea de negoci a Barcelona

La principal novetat d’aquest any és que Mifas va adquirir, aquest estiu, el 100% de les accions del centre especial del treball Basedi, de Barcelona, per tal d’ampliar les línies de negoci i donar resposta als socis d’aquesta demarcació. En aquest sentit, cal tenir en compte que 68 socis de l’entitat són de fora de les comarques gironines –de Tarragona, Lleida i Barcelona– i n’hi ha 26 que són de fora de Catalunya.

L’any passat, 1.191 persones es van inscriure en el servei d’integració laboral de l’entitat, es van formalitzar 514 contractes laborals i 370 persones es van inserir en el mercat de treball. El centre ocupacional de Riudellots de la Selva va atendre 71 persones i el centre de dia i de recursos Pere Llonch de Vilafant, 44. Mifas gestiona dos centres especials de treball: GiroPark i Tadifi. Un 80% del personal té un grau de discapacitat igual o superior al 33%. A través d’aquests centres, es gestionen entre altres serveis 2.768 places d’aparcament i 6.550 de zona verda i blava. A través dels serveis residencials, es van atendre 145 persones. Així mateix, l’entitat va fer xerrades de sensibilització en 144 centres educatius que van arribar a 3.617 alumnes.

Un dels fets destacables de l’any passat va ser l’obertura de la unitat de salut i esport, que és, de fet, un gimnàs adaptat per a persones amb discapacitat física o que hagin patit un ictus o una lesió medul·lar o cerebral traumàtiques. El 2018, es van fer 561 sessions del projecte Activa’t! vinculat a aquest nou espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona