Societat

La gota freda es cobra sis vides i avança cap a l’oest

L’última víctima és un veí d’Oriola, trobat ofegat als camps

“S’ha negat l’horta d’Europa i la UE haurà d’assumir ajuts importants”, reclama Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana

Un veí de 44 anys d’Oriola, capital de la comarca alacantina del Baix Segura, va ser trobat ahir ofegat als camps agrícoles de la pedania de La Matanza. És la segona víctima que causa el temporal al País Valencià i la sisena al sud-est de la península. Ahir a la matinada, nous desbordaments van obligar a rescatar més de 450 persones aïllades en municipis i edificis disseminats a Oriola, Dolores, Redovà i Almoradí, al Baix Segura.

La gota freda, també denominada DANA (depressió aïllada en nivells alts), està castigant des de dijous el País Valencià, Múrcia, Andalusia i Castella-la Manxa, però on més s’ha acarnissat ha estat a la comarca del Baix Segura, on, a més de víctimes, el balanç inclou diversos pobles incomunicats, milers de desplaçats i grans destrosses materials. Les pluges avançaven ahir cap a l’oest de la península, on ja s’han activat les alertes en 21 províncies.

Les precipitacions registrades al Baix Segura són les més catastròfiques que s’han produït des de fa 140 anys, tal com assegurava ahir l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). En aquesta població es van recollir fins a 472 litres per metre quadrat en tan sols 72 hores. “L’aigua ens ha atacat per tots els fronts”, deia ahir l’alcalde d’Oriola, Emilio Bascuñana, i hi afegia que, a més de l’aigua que va caure, han rebut “el vessament de la serra, que ha arrossegat molta aigua a gran velocitat i pedres grans que han provocat destrosses”.

També va perjudicar molt la zona la quantitat d’aigua procedent de la rambla d’Abanilla, a Múrcia, i sobretot la crescuda del riu Segura, que podria tornar a augmentar de volum al seu pas per Oriola en les pròximes hores i provocar nous desbordaments.

Promeses d’ajuts

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va reclamar ahir ajuts europeus per als damnificats després d’afirmar que “s’ha negat l’horta d’Europa”. Puig, que va visitar en helicòpter la zona afectada ahir al matí, va afirmar que “ara és fonamental que cap persona afectada quedi al marge del suport de les institucions”, i hi va afegir que “s’han de buscar fórmules per ajudar l’economia agrària, que patirà molt les conseqüències de la gota freda”. Alhora, el president de la Generalitat Valenciana va demanar “prudència”, tot i la millora de la situació.

També el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va viatjar ahir fins a les zones més afectades pels aiguats, Oriola i Los Alcázares, on va parlar amb els presidents de les autonomies i diversos batlles. “El govern d’Espanya no escatimarà cap recurs material ni humà”, va dir Sánchez, sense concretar encara les mesures.

El pas de la gota freda pel sud-est de la península ha causat l’evacuació de 4.000 persones –principalment a Múrcia i al País Valencià–, el tall d’unes 80 carreteres, danys greus en 25 municipis, el trencament del dic del riu Segura a la zona d’Almoradí i desperfectes a la presa murciana de Santomera, que continua deixant anar aigua de manera controlada. Per afrontar les evacuacions i les destrosses, s’han desplegat 1.171 efectius militars i 325 camions, embarcacions, drons i helicòpters.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona