Societat

La xifra d’ofegaments mortals a les platges es dispara

La campanya d’estiu, que es va tancar ahir, es va saldar amb 29 morts als quals se n’han de sumar tres més fora de temporada

Les onades de calor són un dels motius que podrien explicar el repunt

El nombre de persones mortes per ofegament a les platges catalanes ha crescut significativament durant aquest estiu. La campanya de platges es va tancar ahir amb un balanç de 29 víctimes mortals, a les quals s’han de sumar tres morts més per ofegament que es van registrar abans del 15 de juny, fora de temporada. La xifra supera amb escreix la registrada l’any passat, de 18 víctimes, i és la més alta dels darrers anys, quan el recompte s’ha mogut sempre al voltant de la vintena.

Tot i que fonts de Protecció Civil asseguren que encara és aviat per fer un balanç de les causes d’aquest repunt, s’apunten com a possible motiu les successives onades de calor. El subdirector operatiu de Protecció Civil, Sergi Delgado, indica que les altes temperatures han portat a una afluència superior a les platges i també han afectat amb cops de calor els banyistes més vulnerables. “Les altes temperatures tenen efectes en l’organisme, sobretot en el cas de les persones amb patologies prèvies com ara les cardiopaties”, explica Delgado. És per això que una part important dels morts per ofegament d’aquest estiu no ho han estat per les males condicions del mar, sinó perquè s’han trobat malament quan eren a dintre de l’aigua. “Moltes vegades, davant d’un cop de calor, la primera reacció és llançar-se a l’aigua per refrescar-se quan el més assenyat és avisar el servei de socorrisme si hi ha marejos o bé anar-se a refrescar a les dutxes”, manté Delgado, que hi afegeix que en aquests casos hi ha molts “ofegats silenciosos” perquè perden la consciència quan són a l’aigua i no poden moure els braços o cridar per demanar ser salvats, simplement es queden surant. Una maniobra de reanimació cardiorespiratòria a la sorra fa que la majoria dels afectats es recuperin, mentre que un atac de cor a l’aigua, sobretot si es va sol, pot resultar mortal. Protecció Civil insisteix que és important que les persones que poden tenir dificultats vagin a platges vigilades amb servei de socorrisme i ho facin acompanyades i, si es banyen soles, tinguin algú a la sorra que els vigila, que pugui alertar si no surten de l’aigua.

Pel que fa al perfil de les víctimes, es tracta majoritàriament de persones grans, sobretot homes de més de 64 anys de nacionalitat espanyola amb alguna patologia prèvia que s’ofeguen a poca distància de la sorra i amb el mar en bones condicions. Alguns d’ells són més grans de 70 anys però el perfil de persones més joves que moren ofegades en cales no vigilades, sobretot de la Costa Brava, que es banyen quan oneja la bandera groga fa baixar la mitjana d’edat. També hi ha casos com ara el d’una nena de 5 anys de nacionalitat georgiana que es va ofegar a la platja de la Pineda de Vila-seca quan es banyava amb un flotador perquè la força del vent la va empènyer mar endins.

De les 352 platges que té el litoral català, 230 tenen servei de vigilància, una xifra que es manté estable en els darrers anys i que no és un factor determinant per justificar el repunt d’ofegaments d’aquest estiu, segons Protecció Civil. La majoria de platges sense vigilància són petites cales de la Costa Brava de difícil accés i platges de la zona de l’Ebre, on l’afluència de banyistes és més baixa que a altres punts del litoral.

Els rescats fets durant la temporada s’han situat al voltant del miler, una xifra semblant a la d’altres anys, mentre que els que han necessitat un trasllat sanitari han estat uns 200.

LA FRASE

Davant d’un cop de calor, molts es llancen a l’aigua per refrescar-se i no és el més assenyat
Sergi Delgado
Subdirector operatiu de protecció civil

Més rescats de muntanya

Els Bombers de la Generalitat van haver de fer només ahir cinc rescats que se sumen a les altes xifres registrades durant el mes d’agost provocades en part per l’increment del nombre de turistes i la mala planificació de les rutes. Han estat un total de 239 serveis, un 33% més que al juliol, i la majoria en zones de muntanya. L’afició creixent per anar a caminar per la muntanya o a fer els camins de ronda que hi ha a l’entorn de les platges catalanes ha provocat l’increment del nombre de rescats a aquestes zones. Es tracta d’un moment en què les vacances d’estiu fan que hi hagi també més turistes que, en molts casos, no s’equipen prou bé i no programen com cal les sortides. Les zones de Catalunya que han registrat més actuacions de rescat han estat Vielha i Queralbs. Des que va començar l’any a Catalunya i fins a final d’agost hi ha hagut 938 rescats, més de la meitat, 536, a muntanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES