Societat

Santa neta i rosada

La Vella triomfa amb el 4 de 9 i el 2 de 8 nets, la Jove corona el 5 de 9 i el 4 de 9 amb l’agulla i Vilafranca fa la torre de 9

Neta i rosada, la santa. En una plaça de la Font pleníssima, en el marc de la diada gran de Santa Tecla (coneguda oficialment pel nom poc agradós de “la del primer diumenge”), una enorme Colla Vella va firmar la millor actuació de l’any en curs. Pletòrics de potencial i confiança, els rosats van transmetre sensacions victorioses des del primer so de la gralla que anunciava l’atac al 2 de 8 net, amb què van iniciar l’espectacle. Per cinquena vegada enguany, a cada intent de la serp d’escopir verí, el tronc d’elit hi responia amb tècnica i casta superiors. Virtuosisme en estat pur.

Inflada, la Vella es va llançar tot seguit a abordar el segon rei de la gamma, el majestuós 4 de 9 net, amb el qual hi havia el compte pendent de Sant Fèlix, en què la lluita va quedar a mitges. Ahir, el gegant també va esperar l’entrada de sisens per activar l’emboscada, però aquesta vegada el tronc va repel·lir l’agressió amb contundència. La carregada es va saber llegir amb exquisida precisió i nervis d’acer. Feta l’aleta, la descarregada va ser un os molt dur de rosegar, però amb cada casteller convençut que ni ell ni cap dels del seu pis fallarien. Sublimació d’equip. Convicció màxima. Descarregada imperial.

L’esforç va passar factura als rosats, que van arribar a la tercera ronda un punt cansats per definir tot un senyor 5 de 9, que va exigir concentració màxima i el treball d’un folre potent per ser vençut. Sèrie brutal.

La Vella lidera el món casteller amb autoritat i és ara quan haurà de decidir com vol invertir tanta qualitat. Opinió personal: el dos sense manilles i el tres net (“el mite”), objectius prioritaris. Segona qüestió: tots dos per Santa Úrsula? Massa estressant...

Jove i verds

Davant de la seva gent, la Colla Jove Xiquets de Tarragona triava el 9 de 8 per escalfar motors. Sense incidències. Tot seguit, la colla va dirimir el seu primer duel de veritat amb el 5 de 9, el seu castell emblema, però que enguany s’ha revoltat.

Fins a carregar-se, tot i algun desajust en els quarts, la supercatedral presentava bona factura i, si bé coincidint amb la coronació les hostilitats van augmentar, hi havia corda per defensar la posició. I no es va fer. El castell es va trencar baixant, quan ja no havia de caure. Quan s’havia d’aguantar.

Tot i la caiguda, la Jove no va eludir el segon duel pactat. Esperava brega ufanós el 4 de 9 amb l’agulla, que, aquest cop sí, la colla va saber defensar amb gallardia castellera fins a l’extenuació i la carregada. El resultat de la batalla, però, va deixar el pilar descol·locat i sense possibilitats de resistir la definició final. La Jove va acabar amb el pilar de 7, adolorida però amb l’orgull intacte. Dilluns que ve (Santa Tecla), més...

Els Castellers de Vilafranca volien dur el castell de 10 a Tarragona i van fer crides per mobilitzar la seva gent. Però a plaça els comptes no van sortir.

Amb tot, els verds van plantejar un programa ambiciós que van engegar amb una torre de 9 impecable, molt ben treballada pel que fa a les manilles i al tronc, per mantenir-la sempre al lloc precís. Amb bones vibracions, els vilafranquins van fer pinya per a un combat sempre imprevisible com és el que proposa el 3 de 9 amb l’agulla, un castell que havien doblegat per Sant Fèlix i que ahir va pujar amb les mides clavades. Amb tot el pes a dalt, no es divisava cap núvol que compliqués la ja per si mateixa complicadíssima acció del traspàs. Però, de sobte, a les altures es va formar la tempesta. Caiguda estrepitosa.

Colpejats, els verds van recompondre files amb el 3 de 9 i el 4 de 9, i es van acomiadar amb el pilar de 7. Diumenge seran a Barcelona, per la Mercè.

Van completar el cartell els Xiquets de Tarragona, que van llepar d’entrada amb el 5 de 8 –castell que havien estrenat l’11 de setembre– i van acabar desmuntant dues vegades un 3 de 9 que, en els dos casos, hauria fet llenya. Frustració injusta. Vibra una corda i tota l’orquestra es paralitza. Dilluns hi tornen. És la millor notícia.

DIADA DEL PRIMER DIUMENGE DE FESTES TARRAGONA, PLAÇA DE LA FONT

Vella dels Xiquets de Valls: 2/8net, 4/9net, 5/9f, P/6 Jove Xiquets de Tarragona: 9/8, 5/9f(c), 4/9fa(c), P/7f Castellers de Vilafranca: 2/9fm, i3/9fa, 3/9f, 4/9f, P/7f Xiquets de Tarragona: i5/8, 4/8, id3/9f, id3/9f, 3/8, P/5
Altres actuacions

Dissabte, 14 de setembre

Altafulla

Minyons de Terrassa: 3/8a, 5/8, 2/8f, P/6

Joves Xiquets de Valls: 3/8, 4/8, 2/7, P/6

Castellers d’Altafulla: 3/7, 4/7, 2/6, P/5



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona