Societat

PIMEC veuria com un “greu error” donar incentius a les empreses que van marxar l’1-O perquè tornin

El president de la patronal, Josep González, critica que els partits prioritzin el “tacticisme” en la negociació dels pressupostos

El president de la Pimec, Josep González, creu que seria un “greu error” i un “greuge” per a les petites i mitjanes empreses donar “incentius” per tornar a les empreses que van marxar de Catalunya la tardor del 2017. En una entrevista amb l’ACN, González també rebutja que el Govern hagi de fer gestos, com demana Foment, per atraure aquestes companyies de nou. “No crec que s’hagi de pressionar el Govern de la Generalitat ni a ningú”, afirma. “Les empreses marxen i les incentivem perquè tornin? Què pensaran les que s’han quedat a Catalunya?”, pregunta el president de la patronal de les pimes. A l’entrevista, González també critica el “tacticisme” dels partits en la negociació dels pressupostos a Catalunya i reclama que hi hagi uns comptes que tinguin present l’empresariat.

Josep González considera que moltes de les empreses que la tardor del 2017 van moure la seu social a Madrid no ho van fer per por a l’impacte econòmic de la independència. “Crec que hi ha més raons, un dia sabrem totes les raons”, afirma, citant possibles motius com “les fiscalitats diferents en altres comunitats”, l’opció de pagar menys impostos com l’IBI o el fet que Catalunya “és capdavantera en inspeccions fiscals”.

El president de PIMEC no veu “cap lògica” a intentar repescar aquestes empreses amb incentius perquè “ningú els va pressionar i va ser una decisió voluntària” marxar. González creu que per a les empreses que es van quedar, donar estímuls a les que van marxar seria un “greuge”. “De ben segur que no seria ben vist”, constata. “Hem de fer una certa minimització de l’impacte d’això”, assegura, recordant que l’activitat i els llocs de feina es van quedar a Catalunya.

Negociació dels pressupostos

A l’entrevista, González critica que els partits polítics prioritzin el “tacticisme” per sobre la voluntat d’arribar a un acord sobre els pressupostos per evitar una pròrroga. Segons ell, ara hi ha “el mateix partidisme que l’any passat” però “no podem estar un altre any sense pressupostos”.

Segons el president de la patronal, l’exigència sobre mesures socials impedeix que els partits arribin a una entesa i en canvi no n’hi ha demandes destinades a generar productivitat i activitat econòmica.

“Estic d’acord que hi ha d’haver una bona política social, faltaria més, però els condicionants d’exigències socials no haurien de ser un impediment perquè hi hagi possibilitat d’un acord pressupostari”, subratlla.

En l’entrevista el dirigent de la patronal retreu a tots els partits catalans que no tinguin la “responsabilitat i capacitat de fer un esforç” per aprovar els comptes i de no cedir en les seves reivindicacions.

El president de la patronal creu que si els comptes del 2020 tampoc prosperen el Govern estarà en un punt “incòmode” però creu que si aquesta situació acaba desembocant en unes noves eleccions serà per “altres factors que hi influiran més”.

Entre les mesures que el president de la patronal voldria que incorporessin als pressupostos, hi ha l’aplicació del pla industrial de Catalunya, que ha qualificat de “molt transversal”. Segons explica “queda molt per fer” perquè, per exemple, les empreses de tots els polígons de Catalunya no tinguin impediments per tenir ple accés a Internet.

“Estem en un moment que parlem del 5G i molts polígons industrials tenen dificultats per connectar-se a la xarxa”, diu González, que subratlla que per potenciar mesures com aquestes cal una dotació econòmica.

Quant a la política estatal i la manca d’acord per formar govern, González troba a faltar la “capacitat d’estadistes que haurien de tenir com a líders dels partits”. Per això, demana que posin per davant la governabilitat d’Espanya i no els seus “interessos” . Pel que fa la proposta de de Ciutadans fa pocs dies de tornar a aplicar el 155, assenyala que és un “despropòsit absolut”.

Lamenta la “lentitud” del corredor mediterrani

En el capítol d’infraestructures, González qualifica la lentitud en què s’està desenvolupant el corredor mediterrani de “molt lamentable” i afirma que és “irresponsable” que els diferents governs espanyols “hagin imprimit aquesta lentitud”. El president de la patronal s’exclama que tot i que els països europeus defensen la viabilitat del projecte, a l’Estat s’han anat posant “pals a les rodes”.

González ho atribueix a la voluntat dels executius dels diferents colors a prioritzar les connexions a Madrid mitjançant una “filosofia de la radialitat”. “Costa d’entendre en un món cada vegada més global”, sentencia.

Seguretat a Barcelona: “no podem minimitzar el problema”

González opina que la crisi de seguretat a Barcelona d’aquest estiu “no s’està exagerant” i considera que es tracta d’un fenomen “molt preocupant”. A més, pronostica que el fet que la premsa internacional es faci ressò d’aquesta problemàtica pot allunyar futurs turistes de la ciutat. Per això, demana millorar la seguretat a la ciutat i que s’impulsin mesures per castigar amb més severitat la reincidència delictiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona