Societat

Moda

La moda íntima queda òrfena

El dissenyador barceloní Andrés Sardà, que va dur la roba interior a la passarel·la, mor als 90 anys

Va trencar amb el concepte de calces i sostenidors “purament funcionals” i es va convertir en el “rei de la llenceria” mundial

Ahir va morir als 90 anys Andrés Sardà, el dissenyador barceloní que va dur l’estil i la bellesa a la moda interior, i el primer a fer pujar a les passarel·les models amb roba íntima.

Enginyer que pertanyia a una família de la indústria dedicada al tèxtil des de finals del segle XIX, als anys seixanta del segle XX i després de dedicar-se un temps a les mantellines, va decidir centrar-se en la creació de roba interior femenina. Gràcies al seu enginy, va trencar amb els convencionalismes d’aquella època, en què la roba interior no era “moda”, i va transformar calces i sostenidors (i, després, banyadors) en peces de desig, elegància i sensualitat. Convençut que la llenceria femenina podia ser delicada, afavoridora i temptadora, va dedicar els seus esforços a treure de la circulació aquelles peces que desafavorien, poc evolucionades i sense glamur, i va buscar teixits suaus (blonda, puntes, chantilly i tul), apostant per les formes lleugeres i, alhora, pels colors. Es va aliar amb les últimes tecnologies i va buscar els materials més revolucionaris, com la fibra de licra, per crear col·leccions suggeridores i d’avantguarda.

El 1962 va fundar la seva empresa, amb la qual va trencar amb la roba interior “purament funcional” i es va convertir en el “rei de la llenceria”, com l’anomenava el llavors enfant terrible de la moda, Jean-Paul Gaultier. L’èxit dels seus dissenys i la gran acollida que van tenir les seves creacions entre unes dones amb anhel de modernitat van catapultar el seu llançament a escala internacional, i el 1965 la companyia va fer les seves primeres exportacions a França, amb clients tan importants com ara les Galeries Lafayette i Printemps. A partir del 1970, l’empresa va ampliar el seu catàleg de productes i es va introduir en el sector del bany, mentre que l’any 2000, ja amb un gran prestigi internacional, es va incorporar a la programació de les passarel·les més importants del món.

El 2005 va rebre el premi del Saló Internacional de la Llenceria de París, un guardó que va dedicar als seus fills i a la moda espanyola, a la qual va instar a “esforçar-se i sortir més a l’estranger”. La seva filla Núria va continuar el 1998 amb el llegat de Sardà, que el 2015 va ser reconegut per tota la seva carrera amb el Premio Nacional de Moda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona