Societat

El Baix Segura encara tem més desbordaments del riu

Els tècnics van poder segellar ahir el trencament del canal paral·lel al riu

Es busca un veí de 66 anys desaparegut

Oriola i Redovà ja han demanat la declaració de zona catastròfica

El risc de desbordament del riu Segura ha disminuït, però la comarca de la part baixa del riu continua parcialment inundada i en estat d’emergència. Els tècnics de la Federació Hidrogràfica van aconseguir reparar, ahir a última hora, el trencament del canal que s’havia produït a l’altura del pont que uneix Almoradí i Algorfa, i ara per ara el cabal del riu ja baixa amb normalitat i dins de mare.

El responsable de l’Agència Valenciana d’Emergències, José María Ángel Batalla, va assegurar que “la majoria de carreteres de la comarca i camins rural es troben intransitables”, i hi va afegir que “un cop s’han salvat vides, ara toca restablir els subministraments d’aigua, de llum i de telefonia”. I és que, segons el responsable d’Emergències, un 8% de la població de la zona no disposa d’electricitat. El Centre de Coordinació Operativa Integrada va reunir-se ahir per avaluar la coordinació dels equips que estan intervenint a la zona. Tot i que encara queden unitats desplaçades, hi ha menys presència militar de la UME als carrers. El focus d’atenció se situa actualment als barris dels afores d’Oriola, Las Heredades, Daia Vella, Daia Nova i a Dolores, on s’estan destinant tots els esforços a trobar l’home de 66 anys, de nacionalitat holandesa, que diumenge va desaparèixer arrossegat pel corrent en una sèquia. L’episodi de gota freda ja ha provocat sis víctimes mortals, dues de les quals, al País Valencià.

Els tècnics han calculat que no estarà tot sec fins d’aquí a tres setmanes i que no serà fins aleshores que es podrà fer una avaluació real dels danys. Mentrestant, els veïns continuen netejant casa seva d’aigua i fang que ha arrossegat el riu, amoïnats per l’arribada de les ajudes econòmiques que els han promès. Els comerços han pogut reobrir, però la normalitat no ha arribat a instal·lar-se: es nota que fa dies que els proveïdors no han pogut accedir a la zona i falten alguns productes.

Un veí del barri d’ Almoradí ha explicat que necessita que “arribin les ajudes com més aviat millor” perquè, com altres veïns, va haver de deixar casa seva i allotjar-se provisionalment a casa de la seva germana.

L’aigua que el Segura ha desembocat al mar ja depassa els 50 hectòmetres cúbics, l’equivalent a 20.500 piscines olímpiques. Per tal de reparar els danys causats per aquest episodi de gota freda, l’Ajuntament d’Oriola i el de Redovà han acordat ja sol·licitar formalment al govern la declaració de zona catastròfica, reconeixement que permetria als veïns beneficiar-se d’ajuts i d’exempcions fiscals.

LA XIFRA

6
víctimes mortals ha provocat l’episodi de pluges al Baix Segura.

LA FRASE

Ara toca restablir els subministraments d’aigua, de llum i de telefonia
José María Ángel Batalla
responsable de l’agència valenciana d’emergències

Tres-centes mil hectàrees de conreu afectades

Les associacions de pagesos calculen que s’han perdut els conreus de 300.000 hectàrees pels aiguats, fet que suposarà “pèrdues milionàries”. Demanen els fons de solidaritat de la Comissió Europea.

La UPC analitza les inundacions de la conca

El departament de física de la UPC ha analitzat 3.980 inundacions pluvials i fluvials al llevant estatal en un període de gairebé mil anys, que servirà per preveure episodis meteorològics extrems.

Vint mil alumnes sense classe pels aiguats

Vint mil alumnes de 8 municipis del Baix Segura han estat afectats pel tancament dels centres escolars. Alguns, per què han acollit ciutadans, i d’altres no han reobert per manca d’accessibilitat.

Ecologistes contra segons quina neteja dels rius

Des d’Acció Ecologista afirmen que la neteja dels rius és “totalment contraproduent” i que “no es fa per millorar la circulació de l’aigua, sinó per guanyar territori per construir en zones inundables”.

L’ecosistema del Mar Menor està en perill

El nivell del Mar Menor ha augmentat fins a 70 centímetres, fet que ha posat en perill el seu ecosistema. El volum d’aigua dolça és tan important que es preveu que quedi estancada durant dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES