Societat

Gota freda: compensacions de 190 milions d’euros

Els afectats comencen a presentar expedients per reclamar les indemnitzacions

Els veïns d’Almoradí fa cinc dies que estan sense aigua

Continuen els esforços per evacuar l’aigua estancada

El Consorci de Compensació d’Assegurances (CCA) pagarà, com a mínim, 190 milions d’euros pels sinistres que l’episodi de gota freda ha provocat a la conca mediterrània. Segons explica l’agrupació d’asseguradores, es tracta de càlculs preliminars elaborats per un equip de pèrits després de valorar els danys, una feina que es va veure dificultada per la incapacitat d’accedir a algunes zones afectades. L’entitat preveu que el nombre de sol·licituds d’indemnització que haurà de gestionar vorejarà les 30.000, i que, en total, haurà d’abonar uns 192 milions d’euros.

La zona que ha generat fins ara més expedients és Múrcia; concretament, Cartagena, Los Alcázares, Múrcia capital i San Javier, on ja es compten 13.800 sinistres amb dret a indemnització, i s’estima un cost de 82 milions d’euros. Al País Valencià es preveuen un total de 12.000 sinistres, que tindran un cost estimat de 92 milions d’euros. Aquí, les zones més afectades han estat les comarques del Baix Segura i la Vall d’Albaida. Pel que fa a les Balears, s’hi calculen un centenar de sinistres. El CCA ha registrat fins ara 2.994 sol·licituds d’indemnització, provinents de propietaris d’habitatges, de negocis i de vehicles inundats o arrossegats pel corrent d’aigua.

Mentrestant, continuen els esforços per desempantanar la zona. La Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) va autoritzar ahir el trencament del dic central de la desembocadura del riu a Guardamar per tal de facilitar el pas de l’aigua de les zones inundades de la comarca cap al mar. L’alcalde de Guardamar, José Luis Sáez, ha celebrat la mesura, però ha lamentat que s’hagi trigat tant a actuar, “malgrat que s’havia sol·licitat feia dies”.

Tot i la feina dels serveis d’emergències, els veïns d’Almoradí (País Valencià) encara estan sense aigua corrent, cinc dies després del temporal de pluges. L’alcaldessa del municipi, María Gómez, ha explicat que els tècnics continuen treballant per restablir el subministrament i que es preveu que el servei torni a funcionar aviat. Tot just dilluns es va restablir el servei elèctric a la totalitat del municipi, fet que va permetre que ahir es recuperés una certa normalitat. L’alcaldessa va expressar que es tracta d’una de les pitjors inundacions “de la història” del poble i que se senten “superats per la situació”.

A més dels veïns, l’aigua també ha afectat els serveis d’emergència. El cos de bombers que ha treballat per revertir els efectes de la gota freda al Baix Segura ha perdut 15 dels 27 camions que hi havia enviat per problemes mecànics derivats de l’aigua i del fang, i per bolcs durant les operacions de rescat.

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, va destacar que els bombers “s’han jugat la pell” per procurar seguretat als habitants de la zona, i va xifrar en un total de 1.697 les operacions de l’equip de bombers, moltes de les quals han estat per rescatar persones de l’interior de vehicles i per obrir pas en camins i carreteres.

LES XIFRES

192
milions d’euros
pagarà el Consorci d’Assegurances als veïns pels sinistres.
20.000
veïns d’Almoradí
fa cinc dies que estan sense aigua per culpa de l’episodi de pluges.

Setena víctima mortal

El cos d’un home gran va ser descobert ahir en un canal prop de la desembocadura del riu Segura, al terme municipal de Sant Fulgenci. Tot indica que es tracta de l’home holandès de 66 anys que diumenge va ser arrossegat per l’aigua uns quilòmetres més amunt, a Dolors, però encara ha de ser identificat. L’episodi de pluges es tancaria, doncs, amb un balanç de set víctimes mortals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona