Societat

Menys morts a la carretera tot i el repunt dels accidents

L’estiu es tanca amb 50 víctimes mortals i la meitat es concentren a la demarcació de Barcelona, que dobla el balanç del mateix període del 2018

Creix el nombre de conductors sense permís

Aquest estiu hi ha hagut un increment del nombre d’accidents a les carreteres catalanes però ha disminuït el de víctimes mortals, que han estat 50 entre el 21 de juny i l’11 de setembre, sis menys que l’any passat, segons les dades del Servei Català de Trànsit (SCT), mentre que els accidents mortals, han estat 46, dos més que l’any passat. No es tracta de xifres satisfactòries, segons el conseller d’Interior, Miquel Buch, que ahir, durant la presentació de les dades, va assegurar que s’havia incrementat l’activitat policial de vigilància i seguretat viària dels Mossos d’Esquadra i que el nombre de denúncies administratives ha pujat un 12,5%, que són 3.500 denúncies més, una xifra que posa de manifest l’alt nombre d’infraccions que es cometen a les carreteres. Per aquest motiu, Buch va demanar “corresponsabilitat” als conductors per frenar l’incivisme i les conductes temeràries.

Pel que fa a les xifres d’accidentalitat, dels 50 morts, un 40% corresponen a col·lectius vulnerables a la carretera, 13 són motoristes; 4, ciclistes, i 3, vianants. Destaca el nombre de ciclistes, que s’ha doblat respecte al mateix període de l’any passat. L’A-2 ha estat, amb diferència, la via amb més accidentalitat. S’hi han registrat vuit víctimes mortals, una xifra que multiplica per quatre la de l’estiu passat. El director del SCT, Juli Gendrau, assegura que no es tracta d’una tipologia concreta d’accidents ni tampoc estan localitzats en una franja determinada d’aquesta carretera. En el repartiment per demarcacions, Barcelona és la que en surt més malparada, ja que ha concentrat la meitat del total de víctimes i gairebé ha doblat la xifra de l’any passat. En canvi, la resta de demarcacions han reduït el nombre de morts a les seves carreteres. El període amb una pitjor evolució de l’accidentalitat ha estat el dels primers dies de setembre, quan s’han registrat sis morts, el doble que l’any passat. Un 56% dels accidents mortals van tenir lloc durant el cap de setmana i un 44% en la franja horària de tarda.

El conseller d’Interior va lamentar “La inactivitat de l’Estat, que no ens ajuda en la persecució dels comportaments temeraris” i va assegurar que havien enviat propostes per mirar d’endurir les sancions per conductes com ara l’ús del mòbil mentre es condueix o l’excés de velocitat, però la paràlisi política no ha permès el canvi legislatiu avalat també per la DGT. El balanç de víctimes a les carreteres catalanes d’aquest any fins ahir és de 130 persones.

LA FRASE

La inactivitat de l’Estat no ens ajuda en la persecució dels comportaments temeraris
Miquel Buch
Conseller d’interior

Dos helicòpters a partir de l’octubre

Per millorar la lluita contra l’accidentalitat viària, Buch va anunciar la presència d’un segon helicòpter a partir del mes d’octubre, que se sumarà al que Trànsit fa servir des de fa un any i que farà que puguin actuar de manera simultània. Preocupa sobretot l’increment d’infractors reincidents, que són 22.209, dels quals 13.071 ho són per excés de velocitat i n’hi ha 10 que acumulen 15 sancions o més. El cap de la comissària general de mobilitat dels Mossos, Joan Carles Molinero, va destacar les imprudències detectades amb els vehicles espiell i va remarcar l’increment del nombre de conductors aturats en controls policials que no tenien permís de conduir o que havien perdut tots els punts i conduïen amb el carnet retirat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona