Societat

Carmena fa una crida al diàleg evocant el “parlem”

L’exalcaldessa de Madrid aposta per respectar les “essències nacionals pròpies” en una “Espanya diversa”

La pregonera de la Mercè exalta Barcelona com una ciutat “sense exclusions”

Parlem va ser el verb escrit sobre una pancarta de fons blanc que l’any 2016, penjada a Madrid i Barcelona, va voler abanderar una línia de pensament que apostava per superar la dicotomia dels balcons engalanats amb banderes independentistes o espanyoles. Aquest verb conciliador i aquesta idea de diàleg és el que va recuperar ahir l’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena per fer una crida a l’“armistici”, a la concòrdia i a salvar el que va referir-se com a “essència de la democràcia”.

Amb una intervenció en castellà, adornada amb un començament breu en català, el reconeixement a la seva ignorància en el domini de la llengua pròpia del país però l’exaltació d’una parla que va dir que era volguda i estimada per ella, Carmena va pronunciar el pregó d’obertura de les festes de la Mercè d’una Barcelona que va definir com una “ciutat sense exclusions” de la qual va destacar la seva solidaritat amb el drama dels refugiats.

El pregó no va defugir el missatge polític i la seva voluntat d’“unir” Madrid i Barcelona, de les quals va parlar com de dues ciutats del sud d’Europa”. L’exalcaldessa va dibuixar el model d’Estat que defensa assegurant que hi ha “diverses Espanyes” amb “essències nacionals pròpies que han de valorar-se i respectar-se des de les seves identitats diferents”.

La invitació al diàleg va ser recollida per l’alcaldessa Ada Colau, que en la presentació de la pregonera va fer una crida a resoldre els conflictes parlant i a treure el debat polític del món de la justícia. Colau va saludar amb especial afecte als membres de la tripulació de la 65a expedició de l’Open Arms, que eren al Saló de Cent.

La intervenció de Carmena com a pregonera va ser criticada pels regidors de Junts per Catalunya. Elsa Artadi va lamentar que s’hagi convidat algú que no reconeix l’existència de presos polítics. Al seu torn, Colau va lamentar l’absència de Joaquim Forn i els Jordis.

Colau va obrir la festa però no la tancarà, perquè a partir de dilluns serà a la cimera del clima que es fa a Nova York.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona