Societat

Els Mossos només utilitzaran el gas pebre de manera “molt excepcional” i davant “grups violents”

És “una més” de les eines que el cos va incorporar després de la prohibició de les pilotes de goma del 2013

La cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central dels Mossos d’Esquadra, Cristina Manresa, ha explicat que l’ús del gas pebre que es podria utilitzar en les properes mobilitzacions està pensat “sempre” pels “grups violents que es queden al final malgrat els avisos”. Manresa ha destacat que abans de plantejar-se la seva utilització s’usen altres instruments com les valles per mantenir la distància i no haver de fer ús de “la defensa i de la força més contundent”. La comissària ha destacat que aquesta és una més de les “eines” que el cos ha incorporat des que el 2013 el Parlament va prohibir l’ús de les pilotes de goma. L’intendent Miquel Bueso ha afegit que l’ús de la força “sempre és progressiu” i que el gas pebre és “un mitjà més” que si s’utilitza seria de manera “molt excepcional” i “molt selectiva” i com a “últim” recurs.

Manresa ha explicat que les unitats d’ordre públic dels Mossos d’Esquadra, Arro i Brimo, treballen per garantir la seguretat de les 12.000 manifestacions o concentracions que es fan a l’any gestionant el conflicte “de manera positiva sempre des de la vessant de mediació, el diàleg i la interlocució”. La prioritat és mantenir la distància de seguretat, i només en cas que això no s’aconsegueix es plantegen utilitzar altres elements.

Des de la resolució del parlament del 2013 en què es van retirar les pilotes de goma s’han introduït nous elements per gestionar les manifestacions. Bueso ha explicat que el gas pebre s’introdueix en aquest context com una mesura més juntament amb l’avisador acústic o les tanques. “El nostre objectiu sempre és fer servir mitjans el menys lesius possibles”, ha destacat. Ha recordat que fins ara no s’ha utilitzat mai el gas pebre.

El gas pebre permet actuar sobre un grup molt reduït amb un tint de color vermell per si després cal identificar a les persones, ha explicat Bueso. Ha afegit que el criteri amb el qual s’investiguen i es proven les eines “sempre és el de mínima lesivitat” i en aquest sentit ha exposat que la seva composició és “totalment natural” i que l’únic element químic és el nitrògen que es fa servir per expulsar el gas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona