Societat

crònica

Mercè, 8 i mig

El 7 Portes consolida la seva aposta pel menjar de carrer en una nova edició del Born Street Food
El passeig principal de la Ciutadella es converteix en un gran restaurant a l’aire lliure

El títol que encapçala aquest article no és cap nota valorativa de l’esdeveniment; només la premsa esportiva posa nota als protagonistes de l’actualitat. Es tracta d’un guarisme que equival a una quantitat monetària, 8 euros i mig, i la seva relació amb la festa major de Barcelona s’explica pels fets que s’exposen a continuació.

Aquest és un país que menja, que potser no sap menjar, però que no hi ha dubte que devora avui amb una dedicació com si demà el rebost hagués de quedar buit d’existències. D’aquesta fam sense aturador, la capital no n’és cap excepció, més aviat al contrari. Barcelona ha estat des de sempre una ciutat que exerceix de punta de llança de les noves tendències de la gastronomia; s’hi menja de tot i tot es vol tastar. I en una festa major, com la que viu aquests dies la ciutat, les ganes de passar-ho bé mariden a la perfecció amb les ganes de menjar. L’organització de la festa ho sap i des de fa uns anys ha començat a tenyir la celebració amb esdeveniments de gastronomia de carrer. La moda consolidada dels food trucks, o menjar ràpid preparat en vistosos vehicles condicionats com a cuina, hi ha fet la resta.

D’aquesta manera, es comença a convertir en tradició que una de les activitats lúdiques de la festa sigui anar a tastar alguna de les especialitats d’aquest singular menjar de carrer, que acostuma a tenir el pa o qualsevol altra base de cereal com a fonament per sustentar menges diverses a base de carn, peix o verdures, adornades amb salses i gustos multicolors i multiètnics, i amb noms que es fan difícils de recordar si no s’apunten.

No sembla una mala idea, per exemple, que tots aquells que s’atreveixen a pujar al castell de Montjuïc per seguir alguna de les activitats de circ que l’organització hi proposa, tinguin l’oportunitat d’allargar l’estada al cim de la muntanya que fa de far de Barcelona menjant alguna de les especialitats que la gent dels food trucks hi prepara. Hamburgueses, patates fregides, pizzes, creps o entrepans ètnics, amb la inexcusable cervesa, és la varietat gastronòmica que s’hi pot trobar aquests dies, a uns preus que no superen els 8 euros i mig, quantitat que fixa com a límit màxim l’organització de la festa. Car? Cada butxaca se sap les seves fortunes i misèries.

Els que hi treballen estan mitjanament satisfets. “El lloc és molt bo per menjar-hi, però s’hi ha de venir expressament”, explica un dels treballadors que atenen el remolc de la creperia Mariane, i recorda que dissabte, amb la pluja i la suspensió dels actes, van fer un calaix ridícul. Per en Francesc, que atén la furgoteca de Kaotik, la Ciutadella és millor emplaçament per a un negoci de menjar com el seu, perquè és una zona més cèntrica i accessible.

En Francesc té raó: ahir, a quarts de tres, el passeig dels Til·lers del parc de la Ciutadella era un formiguer de persones que s’entretenien a mirar la diversitat d’oferta gastronòmica dels restaurants sobre quatre rodes. El món dels food trucks és sobretot llaminer, colorista, un univers que desperta les papil·les gustatives, i ahir hi havia tants badocs peregrinant de camió en camió, buscant la millor oferta i la més llaminera, com persones fent cua –i llarga– per fer la seva comanda. La Laia i les seves dues amigues, per exemple, van fer la tria d’una suggeridora pizza, de poc més d’un pam de diàmetre, cuita al forn de llenya i per un preu de 8 euros. Cara? La Laia considera que una mica, si es té en compte que se la va haver de cruspir a peu dret, perquè en això l’organització de la festa va quedar desbordada i no hi havia prou taules ni cadires per a tants comensals.

Més vius són els organitzadors del Born Street Food, festival gastronòmic dels restaurants ubicats a l’entorn de Santa Maria del Mar, i que per la Mercè surten al carrer a cuinar i omplen el Pla de Palau de fogons i també de música, teca de primera qualitat amb banda sonora. Per acomodar-hi els comensals, majoritàriament gent jove que s’atreveix amb tot, els de l’Street Food recorren a caixes de cervesa relligades, de dues en dues, amb brides. Un tamboret original on seure mentre es degusta, per exemple, l’arròs Parellada del 7 Portes.

Aquest festival gastronòmic se celebra també al juny. Aleshores el restaurant 7 Portes hi va ser present per primer cop i ara, per la Mercè, ha repetit, amb un èxit evident. En Jaume, un dels cuiners que ahir al migdia hi treballaven, remenant paelles a tot drap, explicava que l’experiència de passar de la cuina tancada a treballar al mig del carrer és “molt satisfactòria”.

Tant de menjar té la seva justificació en la infinitat d’actes que la ciutat celebra aquests dies i que fan que els barcelonins vagin amunt i avall, sense descans, com si l’any vinent no tornés la festa major, i totes les activitats i la música i també, evidentment, la teca. Per als que hagin fet gana, els food trucks encara hi seran avui i demà. El Born Street Food, ja no. Avui ja desmunta la paradeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA