Societat

El Parlament dóna un impuls a la llei que ha de blindar els correbous a l'Ebre

Els alcaldes demanen que es puguin celebrar més espectacles de bous durant l'any i reivindiquen els trets culturals de la festa

Pot semblar contradictori, però el Parlament està elaborant una llei per prohibir les curses de braus amb mort de l'animal a Catalunya i ahir va iniciar els tràmits per fer-ne una altra que legalitze els bous al carrer (sense mort de l'animal) a les Terres de l'Ebre i a la resta del país. El territori va ser ahir el protagonista en la comissió de Política Cultural, en la qual tant els diputats de la comissió, excepte Daniel Pi (ICV), com els compareixents eren de les Terres de l'Ebre. Van tindre un protagonisme especial els alcaldes de la Ràpita i Amposta i els presidents comarcals del Baix Ebre i el Montsià, que van demanar que s'amplie l'oferta taurina als seus pobles. «Hauríem de poder celebrar correbous fora de les festes majors», va manifestar l'alcalde de la Ràpita, Miquel Alonso. «Estaria bé poder fer bous el dia que inaugurem el pont entre Deltebre i Sant Jaume», deia per la seua banda el president del Consell Comarcal del Montsià i alcalde de Sant Jaume, Castor Gonell. Ara bé, aquest prec que també compartia el president de l'Agrupació de Penyes de les Terres de l'Ebre, Miquel Ferré, serà complicat de poder encabir en la nova llei, ja que obligaria a modificar la llei de protecció dels animals del 1988. «Això pot representar un problema jurídic que complique el procés», va argumentar el portaveu de CiU a la comissió, Francesc Sancho.

La ponència debatuda ahir també reivindica el valor cultural de la festa dels bous. De fet, un dels compareixents va ser el director del Museu del Montsià, Àlex Farnós, que va dir que els bous al carrer «formen part del patrimoni cultural immaterial de les Terres de l'Ebre». Segons Farnós, el que ha de fer la llei «és adaptar els correbous a la contemporaneïtat i a les pràctiques d'una societat avançada que respecta els drets dels animals».

D'altra banda, tots els compareixents van coincidir a dir que cal una regulació de la festa dels bous a les Terres de l'Ebre, ja que ara es regula a partir de la llei de protecció dels animals de l'any 1988, modificada el 2003. Una llei obsoleta en molts aspectes. Ara, els membres de la comissió s'han de reunir per incloure al document les aportacions fetes ahir i les previsions és que es puga consensuar un document final abans que finalitze la legislatura.


LES FRASES

PILAR ANDREU
directora territorial d'interior a l'ebre
«El que cal és lligar tradició i modernitat. No perdre les festes tradicionals però imposar la lògica i la raó. Aquesta llei ha de vetllar per la salut de les persones i pels drets dels animals»
DANI ANDREU
PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DEL bAIX eBRE (ERC)
«Els correbous són l'ànima de la nostra tradició i la tramitació d'aquesta llei, llargament perseguida, blindarà les nostres festes i ens permetrà explotar-les des d'un punt de vista turístic»
CÀSTOR GONELL
PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DEL MONTSIÀ (PSC)
«M'agradaria poder celebrar la inauguració del nou pont entre Sant Jaume i Deltebre fent un correbou. Sense la festa dels bous matem les festes majors de totes les poblacions on es fan»
MIQUEL ALONSO
alcalde de sant carles de la ràpita (psc)
«Lliguem massa la tradició dels bous amb les festes majors. S'haurien de poder celebrar correbous fora de les festes majors perquè aquesta tradició millora la cohesió social dels nostres pobles»
LLUÍS SALVADÓ
DELEGAT DEL GOVERN A LES TERRES DE L'EBRE
«Crec que si es fa una llei s'han d'aconseguir tres objectius: millorar la protecció dels animals, dignificar la festa tradicional i atendre les necessitats específiques de les Terres de l'Ebre»
PEDRO FUMADÓ
RAMADER DE BOUS BRAUS de les Terres del'Ebre
«A les Terres de l'Ebre hi ha dues coses intocables: l'aigua i els bous. El manual de bones pràctiques no s'adapta a la realitat actual i ho dic jo que en el món dels bous sóc tot un catedràtic»

Vint-i-sis pobles amb la mateixa tradició

Actualment a les Terres de l'Ebre hi ha 26 pobles on els bous de carrer formen part de les seues festes populars des de temps immemorials. Són pràcticament tots els del Baix Ebre i el Montsià, excepte Tortosa, el Perelló, l'Ametlla de Mar i Freginals, i tres de la Terra Alta: Horta de Sant Joan, Arnes i Corbera d'Ebre. De fet, molts d'aquests pobles i els consells comarcals que els representen han aprovat mocions per reclamar al Departament de Cultura que incloga la festa dels bous de carrer dins el catàleg de festes considerades bé d'interès cultural a Catalunya. A més, a final d'aquest mes de maig se celebrarà un congrés de cultura a Tortosa en què també es presentaran ponències que analitzen la tradició cultural dels bous a l'Ebre.

Les protectores lamenten no haver estat convidades a la sessió parlamentària

Cap associació de defensa dels animals, ni cap particular crític amb la festa dels bous van ser convidats a la sessió parlamentària d'ahir, en què es va debatre la proposició de llei per regular les festes tradicionals amb bous a les Terres de l'Ebre i a Catalunya. El grup d'ICV havia demanat les intervencions, entre altres, del professor Javier Manteca, el veterinari Enrique Zaldívar de l'Associació de Veterinaris Abolicionistes de la Tauromàquia, o el regidor a l'Ajuntament de Barcelona per ERC Jordi Portabella, però van ser rebutjades pels diputats de CiU, PSC, ERC i PP. «Les persones proposades per ICV ja havien intervingut durant el debat de la iniciativa legislativa popular (ILP) per prohibir les curses de braus a Catalunya», va argumentar ahir Francesc Sancho, diputat de CiU i alcalde de l'Ampolla. «A més, en el cas de les Terres de l'Ebre parlem d'una festa sense mort de l'animal», va afegir. «Està clar que amb aquesta llei no es pretén de cap manera protegir els drets dels animals, perquè no hi ha cap representant de les associacions que els defensem; només hi ha partidaris de la festa», va manifestar per la seua banda la portaveu del Partit Antitaurí (Pacma) a les Terres de l'Ebre, Dora Casadó. Per Casadó, els espectacles taurins de l'Ebre també incomplixen la llei de protecció dels animals perquè representen un maltractament «evident» als bous, particularment en les dues modalitats més qüestionades i denunciades per les protectores d'animals: el bou embolat i el capllaçat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona