Societat

Empatia i amor, les claus per ser feliç

Una de les participants del projecte Grans Experts reivindica el valor de les històries de vida de les persones grans a les aules d’escoles i instituts

Maria Caselles i Albert, coneguda per Mia, és a punt de complir els noranta anys. És una de les participants del projecte Grans Experts de Càritas, que promou les històries de vida de les persones grans a les aules d’ escoles i instituts. La Mia recorda una frase de Teresa de Calcuta, que defineix la seva actitud davant la vida: “Jo no puc fer que tothom m’estimi, però el que sí que puc fer és estimar tothom.” És un dels missatges que la Mia trasllada als infants i joves durant les xerrades als alumnes.

La història de la Mia (Medalla de l’Esport l’any 1996) és plena de records i vivències vinculades al món del patinatge artístic, sempre de la mà de la seva amiga i gran entrenadora, ja desapareguda, Pili Fernández. “En aquella època, l’hoquei era per als nois i el patinatge per a les noies, fins que alguns nois van descobrir que era una bona manera de trobar parella”, explica entre rialles. Però la seva trajectòria personal és intensa en tots els sentits: va viure la guerra i va patir l’absència del pare durant dos anys, mentre va ser al front i en un camp de concentració. Més tard, i després d’uns quants malentesos dignes d’un vodevil, la Mia es va enamorar de l’home de la seva vida, en Bartolí, a la Rambla de Girona, lloc de trobada del jovent durant dècades, i junts van construir una família, que avui ja compta fins i tot amb dos besnets.

Potser un dels secrets de la felicitat i l’energia de la Mia és el ioga, que ha practicat durant 40 anys, tot i que actualment s’ha centrat en el tai-txi. “Fins i tot n’ensenyo a la gent gran de la residència, que va en cadira de rodes”, i la meditació: “La ment és com un cavall desbocat.”

Aquestes són algunes de les experiències que la Mia comparteix i que deixen embadalits els alumnes. “Les mestres no se saben avenir de tant silenci”, assegura somrient. Tenir empatia i saber estimar són, segons ella, les claus per ser feliç. En els centres, la segona vegada que hi va, els nois i noies ja l’esperen i reclamen. La Mia ens acomiada emocionada: “Poder viure aquesta experiència m’ha fet molt feliç.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia