Societat

Tossa té quasi 7.500 places d’habitatges d’ús turístic

La capacitat dels HUT s’acosta a la dels hotels i ja supera la dels càmpings

L’Ajuntament admet les dificultats per combatre l’intrusisme en aquest segment

Els hotelers diuen que tenen més traves per transformar-se

L’alta constant d’habitatges d’ús turístic (HUT) a Tossa de Mar ha fet que el nombre de places d’aquests establiments (7.450) gairebé iguali el dels hotels (8.203). L’Ajuntament va aprovar al juliol una moratòria de mig any per frenar els HUT i el president de l’Associació Professional d’Empresaris d’Hostaleria (APEH), Francesc Zucchitello, alerta que aquests establiments no afavoreixen el poble.

La distància entre places hoteleres i HUT s’ha anat reduint. El 2018 la capacitat dels hotels era de 7.857 places i la dels habitatges turístics, de 6.345, repartides en 1.053 establiments. La capacitat dels habitatges d’ús turístic (7.450 places) ja supera la dels càmpings (6.222).

Segons dades facilitades per l’Oficina de Turisme, a Tossa no hi ha cap hotel de cinc estrelles, però en canvi hi ha un hotel apartament de tres estrelles, dos de dues i cinc càmpings de primera categoria. D’aquests últims establiments, n’hi ha hagut un de tancat perquè prepara una reforma.

Igual que a Lloret de Mar, que ja ha aprovat un pla especial i una ordenança específica, l’Ajuntament treballa per modificar el pla aprovat per l’anterior equip de govern el 2016 i pretén fer una reglamentació pròpia. Segons l’alcaldessa, Imma Colom (JxCat), “hem d’intentar regular al màxim possible allò que més ens preocupa, que és l’intrusisme. En aquest sector, la normativa ve donada per la Generalitat i la gestió és complicada perquè falten recursos”. Colom al·ludeix al nombre de baixes a la Policia Local per exemplificar aquestes dificultats.

A Tossa, l’equip de govern, de JxCat, Endavant i ERC, està en contacte permanent amb l’Associació Turística d’Apartaments (ATA), a l’hora de fer una ordenança pròpia. “L’HUT és un producte que ha d’existir i hi ha clientela per a HUT, sempre que vagi en la línia del model de turisme sostenible pel qual volem vetllar”.

Però el sector empresarial aixeca les orelles. Zucchitello demana un major control d’aquest segment, que ha crescut un 142% en cinc anys. “S’ha de vigilar molt”, afirma. El setembre del 2014 hi havia 494 habitatges turístics i ara n’hi ha més de 1.200. “El primer que s’ha de fer és saber per què hi ha hagut aquest creixement exponencial. Quanta demanda hi ha en stand-by? Quantes s’activaran i què podrien representar en unitats d’allotjament”, assenyala l’hoteler.

Concentrats en blocs

L’APEH és partidària, entre altres mesures, de concentrar els HUT en blocs de pisos “per evitar problemes de convivència generats en altres municipis”. És una de les al·legacions que ja van presentar el 2016 abans que s’aprovés el pla especial vigent. Zucchitello explica que no els en van acceptar cap.

En les al·legacions presentades fa més de tres anys, l’APEH també demanava que hi hagués un nombre màxim d’habitatges d’ús turístic per zona i que els propietaris que fessin l’activitat haguessin de fer front “proporcionalment als arbitris municipals, així com les escombraries, el cànon i el terme fix d’aigua i la recollida selectiva”.

Segons el president dels empresaris, l’Ajuntament ha fet poc per pal·liar els efectes d’un procés que consisteix en el fet que alguns propietaris d’una segona residència a Tossa la converteixen en un HUT en veure que no poden pagar el préstec. “Els dona un rendiment superior”, explica Zucchitello, que hi veu una falta de sensibilitat cap al sector hoteler.

L’empresari lamenta que els hotels han tingut més traves per adaptar-se o reciclar-se. “Amb el pas dels anys i amb l’increment de demanda dels allotjaments, els apartaments s’han convertit en HUT, els càmpings en hotels tombats, però els hotels no han aconseguit cap transformació ni cap possibilitat de transformació prevista en el marc normatiu. Al contrari, tot són limitacions i prohibicions. I no hi estem d’acord. Tots podem cohabitar, però amb les mateixes regles d’or.”

A les comarques gironines hi ha 35.950 habitatges d’ús turístic, segons dades del 31 de juliol. Roses (3.993), Lloret de Mar (3.288) i l’Escala (2.857) lideren el rànquing.

LA XIFRA

22.468
unitats
d’allotjament té Tossa, segons dades del 25 de setembre. N’hi ha 6.222 en càmpings i 447 de pensions.

LA FRASE

Ens vam assabentar de la moratòria pels mitjans. La música ens agrada, però el fons no el coneixem
Francesc Zucchitello
PRESIDENT DE L’APEH TOSSA

L’associació d’hostaleria recela del que aporten els habitatges turístics

J. Ferrer

El president de l’Associació Professional d’Empresaris d’Hostaleria (APEH) de Tossa, Francesc Zucchitello, alerta que els HUT contribueixen a posar en risc el model turístic del municipi i recela del que aporten.

Zucchitello explica que no coneix “ni l’abast ni la justificació objectiva” de la moratòria aprovada al juliol. Explica que se’n va assabentar per la premsa i considera que els habitatges d’ús turístic “són un model de tendència nova”. “No s’hi pot anar en contra, però s’ha de controlar i mirar la càrrega per al poble”, afirma.

L’APEH té 112 associats entre hotels, càmpings, HUT, apartaments turístics, bars i restaurants. Explica que aquest nou segment –7.450 places a Tossa– té conseqüències. “Està generant un problema per als treballadors que venen a fer la temporada ja que no troben pisos de lloguer.” A més –lamenta–, “hi ha un increment de tones de residus, consum d’aigua...”

Pendent d’un estudi que volen encarregar a curt termini, el representant del sector empresarial de Tossa exposa què aporten els HUT a la vila. “No creiem que el client d’un HUT sigui el model de turisme pel qual Tossa ha d’apostar. No ho podem eliminar, però hem de definir el model turístic que volem.”

“Ofertes rebentades”

El responsable de l’APEH, en el càrrec des del 2011, avisa que a Tossa durant la recent temporada turística –des de Setmana Santa fins a finals de setembre, detalla– s’han fet “ofertes rebentades en hotels de 4, 3, 2 i 1 estrelles, en HUT, en tots els sectors... Això ens ha de fer encendre una llum d’alarma per seure, valorar-ho i treure’n conclusions”.

Amb l’arribada del nou equip de govern, de JxCat, Endavant i ERC, encara no hi ha hagut oportunitat perquè els gestors municipals s’asseguessin amb els dirigents de l’APEH. Ho podrien fer abans de final de mes. Sí que s’ha reunit el representant dels HUT a Tossa, que està integrat a l’APEH, amb representants del nou equip de govern.

La futura composició de l’ens Tossa Turisme

El regidor de Turisme, Gregori Martínez (ERC), i l’alcaldessa, Imma Colom, van ser alguns dels assistents a la reunió del juliol de Tossa Turisme, l’ens publicoprivat que vetlla per la promoció del poble. Colom admet que encara no s’han reunit amb els dirigents de l’APEH, però que una de les coses que volen fer és “ampliar la representació” de Tossa Turisme. L’equip de govern convidarà l’exedil de Turisme M. Àngels Pujals a la propera reunió de Tossa Turisme.

Segons diu Colom, hi són representats restauradors, botiguers, bars de nit, càmpings, hotels i HUT. “Hi ha d’haver el sector de pensions i d’hotels d’altres categories que no hi són representades”. Per Colom, que ja havia fet d’alcaldessa entre el 2007 i el 2011, el futur consell d’administració ha d’aplegar els sectors no representats. A Tossa, hi ha 12 pensions, que tenen capacitat per a 447 persones, i catorze hotels d’una estrella que ofereixen 863 places.

El nou equip de govern “vol pensar no només a gastar sinó a invertir i prendre decisions perquè hi hagi retorn en les inversions”, assenyala Colom, que és metgessa de capçalera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona