Societat

GEiEG: de l’excursionisme al foment de l’esport a Girona

El Grup Excursionista i Esportiu Gironí fa cent anys i ho celebra amb una multitud d’actes

Les activitats duraran nou mesos i acabaran amb una gran festa a la primavera

S’ha convertit en el club esportiu de referència en moltes disciplines

El GEiEG ja té un segle de vida, i enguany ho celebrarà amb multitud d’actes socials i esportius que es faran al llarg de nou mesos. A la primavera hi haurà la traca final de la celebració de l’aniversari amb un gran acte central. Es diu molt del Barça, però sense cap mena de dubte, el GEiEG, també, és més que un club.

El Grup Excursionista i Esportiu Gironí, el GEiEG, va ser fundat a Girona l’any 1919 amb l’objectiu de fomentar l’excursionisme i altres fins recreatius i culturals, tal com deixaven clar els estatuts originals. Ara fa cent anys que un grup de joves gironins inquiets varen reunir-se en unes golfes de la plaça de la Independència per donar forma a un projecte que els permetés compartir estones d’oci cultural i excursions per l’entorn. Ben aviat es van obrir també a una iniciàtica pràctica esportiva. Naixia així el GEiEG.

L’entitat va tenir ràpidament una gran popularitat i difusió a Girona. El grup, durant els cent anys de vida, ha passat per diferents etapes. Un primer cicle és el que va des del 1919 —quan es va fundar— fins a l’any 1936, en el qual va experimentar un creixement i una consolidació com a entitat. L’efervescència i empenta que es vivia en els anys de la República van anar configurant la vessant cultural del club, que va anar agafant cada vegada més importància. El GEiEG va intentar mantenir sempre una clara catalanitat, tot i que va mostrar-se independent en l’aspecte polític i es va limitar a adaptar-se a les circumstàncies de cada règim. Però aquests factors positius es van trencar a causa de l’inici de la Guerra Civil. Va haver-hi un lapsus temporal, fins a l’acabament del conflicte, i a partir de llavors, el 1940, es va tornar a revifar el GEiEG, però aleshores sota el nom –per imperatiu legal– d’Agrupación Deportiva Gerundense. Més tard, el 1942, es va recuperar el nom de GEiEG, però també en castellà, Grupo Excursionista y Deportivo Gerundense. Durant la dictadura franquista el Movimiento va controlar el grup i, com que el concebia amb els adjectius separatista i catalanista, típics del discurs del moment, va decidir modificar-ne els estatuts. Va fer desaparèixer dels elements fundacionals els objectius socials, i fins i tot els culturals, i va substituir-los per fins “recreatius”. La independència en el camp polític ha estat una constant en tota la història del GEiEG.

Millora del nivell de vida

Un segon cicle va arribar a l’entorn del 1969, data en què es va complir el 50è aniversari de l’entitat. La millora del nivell de vida, amb l’arribada d’electrodomèstics com ara la televisió o d’enginys com el Sis-cents, va provocar un canvi que va afectar molt l’associació. Llavors es va iniciar un lent retrocés i a causa de la delicada situació es va fer una crida per impulsar l’entitat. Va ser en aquells moments quan va sorgir un grup de gent jove i va consolidar una nova junta, que va invertir en un patrimoni propi i en la creació d’instal·lacions lúdiques i esportives. Aquest impuls va donar els primers fruits el 1970, amb la construcció de la piscina a l’aire lliure de Sant Ponç, que, al cap de dos anys, es va cobrir i climatitzar. Posteriorment, es van inaugurar les pistes de tennis i el refugi de Sant Miquel. El 1975 es van començar les obres del poliesportiu de Sant Narcís.

Cent anys després s’ha convertit en el club esportiu de referència en moltes disciplines esportives i activitats socials. Dels sis membres fundadors als més de 13.000 socis que té avui, del nucli inicial a les vint-i-tres seccions actives actuals, el Grup ha experimentat el creixement exponencial que ha marcat definitivament la pràctica esportiva i l’associacionisme cultural a la ciutat.

Actualment, al GEiEG es pot practicar gairebé qualsevol modalitat esportiva i disposa de 265 m² d’àrees esportives en tres instal·lacions de la ciutat. Per una banda, Sant Ponç amb dues piscines cobertes de 50 i 25 metres, pistes de tennis, pàdel i esquaix, gimnàs de musculació i cardiovascular, aeròbic i de manteniment. Per l’altra, Palau, amb un estadi d’atletisme, circuits de fúting, camp de rugbi i de futbol de gespa natural, futbol set i futbol cinc, pistes de tennis de terra batuda. A Sant Narcís hi ha pavelló i pistes poliesportives cobertes d’handbol, patinatge, bàsquet, hoquei, pistes de tennis i fitnes.

El grup mira el futur amb confiança, centrat en el desplegament de les seves múltiples seus esportives, i expressa el reconeixement a l’esforç de tots aquells que han fet gran l’entitat i que es feliciten del seu llegat i de les seves potencialitats.

LES DATES

1919
es funda
el Grup Excursionista i Esportiu Gironí. El primer president va ser Josep Torre i Mercadal
1942
durant
la dictadura franquista el Movimiento va controlar el grup, que el concebia “separatista” i “catalanista”
FRANCESC CAYUELA

“Projectem el futur per no quedar-nos només en el present”

Òscar Pinilla

Francesc Cayuela (1959, Girona) va ser proclamat president del GEiEG el 3 de maig del 2011. Fins llavors havia estat vicepresident primer i responsable de l’àrea sociocultural.

Dijous va tenir lloc el primer dels actes de celebració del centenari, una exposició que recull el passat i present.
L’exposició posa l’accent en el que ha estat el GEiEG fins ara, on hem arribat i amb una vocació de futur important. Projectem el futur per no quedar-nos només en el present. Estem molt il·lusionats perquè s’ha treballat molt bé, i ha hagut una feina prèvia molt important. Confiem que serà un èxit segur, ja que tothom de Girona un moment o altre ha passat pel GEiEG. Dir grupistes també vol dir gironí.
Què es pot veure a la Casa de Cultura?
La gent veurà imatges importants i textos sobre com ha estat el GEiEG en tots els àmbits, tant esportius, culturals, de lleure, social, i també secció per secció. L’exposició és el primer d’una sèrie d’actes. Durant nou mesos s’ha volgut allargar i buscar la participació de la gent de diverses seccions. Volem que sigui molt participatiu. Tenim 23 seccions entre esportives i culturals, i hi ha una sèrie d’activitats que van proposar i estan proposant. Això ens obliga, d’una manera molt gustosa, fer durar durant pràcticament nou mesos aquesta celebració.
Què més teniu preparat per celebrar el centenari?
En paral·lel a la mostra i a les seccions, hi haurà una serie d’activitats. A banda de tres llibres que presentarem en el seu moment oportú, hi haurà un dia especial amb totes les seccions, presentacions de llibre de gent del món de l’esport que vindran expressament a casa nostra, hi haurà campionats de Catalunya i estatals de diferents disciplines esportives amb motiu del centenari. A més, hi haurà un acte central que farem a la primavera que inclourà una valoració global del que ha estat el GEIEG amb reconeixements i parlaments, i una gran festa amb què clourem el centenari.

Les persones seran sobretot el centre del protagonisme?

Durant el primer trimestre hi ha projectada una conferència de l’exalcalde de Girona Joaquim Nadal sobre la història del GEiEG, també un de la història de l’esport femení lligat al GEiEG, també una taula rodona amb gent històrica de la casa que explicaran molts de secrets i interioritats confessables de la nostra entitat. També hi haurà visites guiades per a la mainada i també per a la gent gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona