Societat

Nanopartícules per combatre la celiaquia

Un congrés de gastroenterologia a Barcelona mostra un possible tractament

Un nou tractament amb una nanopartícula podria ser la solució per revertir la malaltia celíaca. El fàrmac, que també es pot aplicar a altres malalties autoimmunes i al·lèrgies, està en la segona fase d’assajos clínics. La troballa es va presentar ahir en el marc de la Setmana Europea de Gastroenterologia, que se celebra a Barcelona i reuneix uns 14.000 especialistes de 120 països.

La tecnologia desenvolupada al laboratori de Stephen Miller, professor de microbiologia i immunologia a la Universitat Northwestern de Chicago (EUA), ha demostrat que és possible induir la tolerància immune al gluten en individus amb malaltia celíaca mitjançant una tàctica similar a la del cavall de Troia, amagant l’al·lergen per convèncer el cos que no l’ataqui. En injectar la nanopartícula carregada d’al·lergògens en el torrent sanguini, el sistema immunològic no es preocupa perquè ho considera un residu innocu. Llavors és consumit per una cèl·lula de gran mida que té capacitat de netejar les deixalles cel·lulars i els patògens del cos. “La cèl·lula aspiradora presenta l’al·lergen o antigen al sistema immunitari i li diu: «No et preocupis, això pertany aquí.» Aquesta és la primera demostració que la tecnologia funciona en pacients”, assegura Miller en declaracions recollides per l’agència Efe. Més enllà de la malaltia celíaca, els investigadors creuen que aquesta tecnologia prepara l’escenari perquè es puguin tractar una gran quantitat de malalties i al·lèrgies, entre les quals hi ha l’esclerosi múltiple, la diabetis tipus 1 i l’asma.

Les novetats en teràpia gènica surten a escena

Les teràpies gèniques obren nous camins per guarir malalties que els millors especialistes en aquest camp exposen des d’ahir a Barcelona, en el Congrés de la Societat Europea de Teràpia Gènica i Cel·lular. Hi participen més de 1.800 experts de tot el món que abordaran els últims avenços en biologia de cèl·lules mare, respostes immunitàries, edició genètica i reprogramació cel·lular, entre altres aspectes. Fàtima Bosch, directora del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica de la UAB i organitzadora del congrés, confia que en el futur la teràpia gènica superi les malalties genètiques i s’apliqui a d’altres de més complexes, com el càncer, la diabetis i l’Alzheimer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona