Societat

Arbeca comença a refer-se de la rubinada que ha deixat nombrosos danys a la població

Baixos de cases inundats, vehicles destrossats i la zona esportiva abnegada d’aigua, són alguns dels estralls que el temporal ha ocasionat municipi

El municipi d’Arbeca (Garrigues) comença a refer-se dels efectes de la rubinada que va afectar aquest dimarts al vespre sobretot la zona baixa de la localitat, com a conseqüència del temporal que va deixar més de 170 l/m2 de precipitacions, 80 dels quals només en dues hores. Nombrosos baixos de cases i garatges inundats, vehicles destrossats després de ser arrossegats pel corrent, la zona esportiva del municipi abnegada d’aigua i fang per tot arreu, són alguns dels estralls que ha deixat la llevantada al municipi. L’aigua també va arrossegar centenars de metres el local del jovent i una granja de guatlles ha perdut bona part dels animals. L’Ajuntament ja ha començat a avaluar els danys, que considera seran “nombrosos”, i està estudiant la possibilitat de demanar la declaració de zona catastròfica.

Els veïns d’Arbeca han pogut comprovar aquest matí les destrosses que ha deixat al municipi el temporal de pluja d’aquest dimarts. La tromba d’aigua que va caure al vespre en poca estona va provocar que baixés una rubinada, que es va concentrar a la zona baixa de la localitat, sobretot per l’entorn de les avingudes Montserrat i de les Garrigues, on l’aigua va superar els dos metres d’alçada.

“El primer que vam veure és que s’enduia cotxes i la zona esportiva (on hi ha el camp de futbol, la pista d’atletisme i les piscines municipals) va ser un dels punts més crítics perquè es va haver de rescatar gent”, ha assenyalat. Aquest dimecres, un cop ha començat a baixar l’aigua, “ens estem adonant que hi ha molt danys en instal·lacions municipals, cases particulars, comerços i tallers”, segons ha explicat l’alcalde Sergi Pelegrí.

“L’aigua a casa ens arribava als genolls i ara tot ha quedat destruït, sabem que tot és material però hi ha molts records”, lamenta l’Aida Teixidó, veïna d’Arbeca. El Josep Maria Esqué va viure aquells moments amb “temor” perquè “davant de tanta aigua et trobes impotent”. “Era un riu salvatge que s’emportava cotxe si s’ho emportava tot per davant”, ha explicat Jordi Vilanova.

Ajuntament i veïns han començat a avaluar els danys, que seran “moltíssims”, segons ha indicat l’alcalde d’Arbeca. El consistori també estudia la possibilitat de demanar la declaració de zona catastròfica, tenint en compte que moltes instal·lacions municipals han quedat malmeses i que “bona part del poble està deteriorada”, segons Pelegrí.

Els arbequins han expressat la seva desolació pels quantiosos desperfectes que ha deixat la llevantada i per l’enorme quantitat de fang que es podia veure per tot arreu. Els veïns de l’avinguda Montserrat retiraven aquest matí aigua dels baixos i dels pàrquings de les seves cases, en algun cas amb l’ajuda de bombes per la gran quantitat acumulada. Altres veïns intentaven arrencar sense sort els seus vehicles arrossegats per la rubinada.

La força de l’aigua va tombar alguns murs i també va arrossegar centenars de metres un mòdul prevaricat que funcionava com a local de jovent, que ha acabat fent cap a les piscines. D’altra banda, un productor ha perdut prop d’unes 120.000 guatlles a la seva granja, després que aquesta quedés completament inundada. També caldrà veure els danys en l’agricultura, especialment en l’oliva, la recol·lecció de la qual havia de començar en els pròxims dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona