Societat

El temporal deixa veïns de Breda sense llum 28 hores

L’Ajuntament es queixarà a Endesa per haver reaccionat “tard i malament”

S’ensorra una capella de Montsoriu

L’Ajuntament de Breda elevarà una queixa formal a la companyia Endesa per l’afectació de la llevantada i l’esclafit de dimarts, centralitzat entre Riells i Viabrea i Gualba. Se’n va anar la llum del poble dimecrec a la matinada i alguns vilatans van arribar a estar fins a 28 hores sense corrent elèctric.

L’alcalde de Breda, Dídac Manresa (ERC), critica la companyia. “[Dimecres] es van resistir a dur grups electrògens fins a les set de la tarda quan a la una del migdia ja sabien que la destrossa era considerable. Van reaccionar tard i malament”, indica. “Va ser una avaria general, que va incloure onze avaries”, explicava Manresa ahir al migdia, poc abans que la companyia elèctrica desactivés els dos grups electrògens –l’un a prop del CAP i l’altre al centre del poble, a tocar de l’ajuntament– i connectés el poble a la xarxa de mitjana tensió.

El pla B

Els dos ramals que duen el corrent elèctric fins a Breda, una línia des de Sant Hilari i Arbúcies i l’altra des de Sant Feliu de Buixalleu, es van veure afectades per l’esclafit de dimecres a la matinada. “Puc entendre que va ser un fenomen molt greu, però crec que van trigar massa a aplicar el pla B.”

La fonda Santa Anna, amb 56 anys d’història, va quedar tot un dia sense llum. El seu propietari, Tomàs Sebastià, no recorda haver viscut un fenomen com “el tornado de dimecres”. Explica que l’aigua va entrar a casa per sota les finestres de fusta, que eren tancades. Totes les coses del terrat van quedar regirades i va caure un tendal, tot i que diu que ha pogut servar el 70% del material emmagatzemat.

Sebastià va tenir el negoci obert mentre hi havia llum solar. “Allò va ser un caos. Vam engegar la brasa i, amb el gas, vam poder anar fent. Sort que no hi va haver danys personals”, reconeix.

D’altra banda, a Riells i Viabrea, on van caure més de cent arbres a la via pública, va tornar ahir l’activitat a les escoles gràcies al suport de generadors, però a les cinc de la tarda hi havia 300 habitatges sense llum. L’alcalde, Josep M. Bagot (ERC), va lamentar els fets i va dir que encara “hi ha feina a fer a l’hora de treure branques, fustes i cablatge i recuperar l’enllumenat públic”.

LA FRASE

El vent va partir un xiprer de 20 metres pel mig. L’aigua va entrar per sota les finestres, que eren tancades
Tomàs Sebastià
AMO DE LA FONDA SANTA ANNA

El castell de Montsoriu, danyat

La llevantada també ha tingut efectes devastadors per a un dels monuments medievals més importants de Catalunya. El cap de fibló que hi va haver a la zona no només va deixar els accessos al monument gairebé impracticables (amb arbres caiguts i esllavissades al camí), sinó que ha ensorrat la capella gòtica del segle XIV situada al pati d’armes. L’Ajuntament d’Arbúcies, en un comunicat, explica que la capella, construïda entre els anys 1347 i 1348, era “un dels elements més emblemàtics del conjunt monumental” i reclama que es facin “actuacions urgents” en aquest sector del castell per evitar que se’n perdin altres parts. Sobretot a les parets oest i sud, que encara queden dempeus i on es conserven els grans finestrals gòtics originals (construïts fa més de mig mil·lenni). El Patronat del Castell de Montsoriu tenia previst rehabilitar la capella en els anys vinents. Ara, més que mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges