Societat

Dues mil dones treballen de ‘kellys’ als hotels de Lloret

El col·lectiu local de la neteja i l’associació L’Aurora presenten un documental que denuncia la càrrega laboral de les treballadores

Les queixes han arribat al Congrés i al Parlament Europeu

El col·lectiu de les treballadores de la neteja dels hotels aplega unes dues mil persones a Lloret, segons afirma la seva portaveu, Lali Corralero, fundadora del moviment Las Kellys (las que limpian). Una trentena de persones van assistir dijous a la presentació del documental Hotel Explotación: Las Kellys, de la barcelonina Georgina Cisquella.

L’acte, organitzat per l’entitat L’Aurora i Kellys Unión Catalunya, va tenir lloc a la sala polivalent de la biblioteca. “Reflecteix molt bé el que són les condicions amb què hem de treballar. La galleda, la baieta, el pal, el fregall, són els mateixos des de fa anys. No hi ha evolució en els utensilis”, remarca.

Algunes de les persones aplegades dijous i que treballen als hotels es van emocionar, assenyala Corralero. Cisquella ha recorregut diferents punts de l’Estat, com ara Benidorm i Lanzarote, per reflectir com és una jornada laboral de les treballadores de la neteja.

El documental repassa alguns dels litigis que les cambreres de pisos dels hotels han guanyat a l’Estat per les seves condicions laborals. Així, es repassa el cas de l’hotel Hilton de Barcelona, on les empleades es van queixar que no se’ls respectava el conveni laboral i se les feia treballar com a falses empleades autònomes.

L’agost de l’any passat les netejadores de les habitacions ja van protestar al davant de l’ajuntament de Lloret de Mar. Reclamen, entre altres coses, una concreció de les malalties laborals a què es veuen exposades durant l’activitat, o la dificultat per arribar a l’edat mínima establerta per a la jubilació al ritme que alguns hotels fixen. Les queixes de les kellys han arribat al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu.

LA FRASE

Els utensilis per treballar no han evolucionat: encara hi ha el pal, la galleda i la baieta
Lali Corralero
representant de lAs kellys de lloret de mar

La directora parla de precarietat

La directora del documental, Georgina Cisquella (Barcelona, 1954), va trametre un vídeo als organitzadors de l’acte de dijous a Lloret de Mar, en què va excusar la seva assistència. Cisquella hi destaca que “les ‘kellys’ són fonamentals en el sector del turisme”, però han de treballar en condicions precàries, sovint de manera externalitzada. Segons la directora, les empleades pateixen les dures condicions de treball amb malalties i lesions físiques. Cisquella va estar vinculada fins al 2009 a TVE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona