Societat

Valls traspassa la frontera

La Vella i la Joves carreguen per primera vegada en la història el 3 de 9 net en una Santa Úrsula de llegenda. Els rosats guanyen amb la millor actuació mai vista

Fa més de dos-cents anys uns vallencs s’inventaven això dels castells. Ahir, a Valls, una Colla Vella invencible i una Colla Joves irreductible van traspassar la frontera dels límits coneguts i, per primera vegada, van carregar totes dues el 3 de 9 net en una Santa Úrsula per a la llegenda. Ahir, a Valls, els castells van entrar en una altra dimensió.

En una plaça del Blat abarrotada, el sorteig va determinar que la Colla Joves parlaria primer. Sortida esperada de 2 de 8 net, el seu santcrist gros que la colla venia de completar al Vendrell anant al límit, una experiència ahir crucial per sortir victoriosa d’una lluita que, amb l’entrada dels dosos, no pintava bé. Resposta extraordinària, descarregada eufòrica. La Joves tenia la diada on volia. El moment era molt delicat per a la Colla Vella, que també escollia un dels seus vaixells insígnia, ni més ni menys que el 4 de 9 net, per obrir plaça. La transcendència es dibuixava en les cares dels castellers del tronc, conscients que no hi havia cap altra opció que derrotar el “castell total”.

Foc a discreció, en forma de moviment imparable, i lliçó de poder per suportar les envestides del gegant i reduir-les a res. Triomf espectacular per dibuixar una primera ronda de museu. En plena celebració, el veterà Francesc Piñas, casteller emblemàtic de la Vella, se’m gira i em diu: “L’actuació comença ara”...

La Vella és la primera

Des que es va inaugurar la gamma extra amb el 2 de 9 emmanillat, el món casteller ha recuperat les grans construccions del segle XIX i s’ha inventat nous reptes, com els castells de 10. Però el 3 de 9 net sempre ha estat allà, imponent, orgullós, inabastable. És per això que és el Mite de la castellística, antiga i contemporània.

La Colla Joves va obrir la segona ronda amb un atac al 3 de 9 net que, amb sisens posats, tocava retirada per indecisió de la canalla. Frustració vermella. Torn per a la Colla Vella que, atenció, tenia programat el 2 de 9 sense manilles. És a dir: el destí li acabava de servir en safata de plata l’oportunitat de ser la primera a saludar el Mite, cara a cara, i no l’agafava? Canvi de plans. Aquell era el moment. I punt.

El rellotge s’atura a un quart de tres de la tarda. Les gralles trenquen un silenci sepulcral. La tensió es desborda i amb l’entrada de sisens el tronc es veu literalment acorralat per la fúria d’un colós enfurismat, decidit a fer fracassar l’escomesa. Però ells són els escollits i encaixen les envestides a pit obert, sense arronsar-se. Amb la canalleta dalt, el Mite colpeja fort i sec, és la sentència...

Però l’aixecadora, en un moviment sublim, s’atura i deixa passar la flamarada per, tot seguit, marcar el camí perquè l’enxaneta culmini la somiada aleta al 3 de 9 net, la primera d’una història bicentenària. Caiguda espaterrant. Glòria a la Colla Vella.

A l’altre costat de la plaça. La Colla Joves, que havia resolt la segona ronda amb un 4 de 9 folrat per asserenar els ànims, anuncia segon abordatge al 3 de 9 net. No. La Joves no es rendia. Quin intent! El més ben agafat de tots els que es van fer. Amb els dosos posats, l’impressionant tronc mantenia la posició a tots els pisos. La carregada estava assegurada. Però en el moment crucial de definir, l’aixecadora i l’enxaneta es van espantar. Va ser un diàleg de la por (molt comprensible) entre l’una i l’altra que va acabar amb la resistència del tronc. Caiguda estrepitosa. Desolació.

Glòria a la Joves

La història havia maltractat amb massa cruesa la Colla Joves. Però els Diables Vermells s’autodefineixen com a molt durs de pelar! Efectivament, increïblement, hi van tornar. I la càrrega de l’última brigada vermella va pujar, una altra vegada, amb un galop net i bona mida. La canalla ja no va dubtar i, ara sí, la Colla Joves també traspassava la frontera. Glòria per a la Joves i menció especial: per tornar a la guerra amb 3 de 9 net després d’una gran hòstia com aquella, s’han de tenir molt ben posats. Valls havia vist el segon 3 de 9 net carregat en la mateixa diada.

La millor i mai vista

La història no s’acaba aquí. Perquè la Colla Vella havia de certificar, tot seguit, una victòria incontestable amb la descarregada del 2 de 8 net, una obra mestra de principi a fi, i amb la rúbrica d’un majestuós pilar de 8. La millor actuació mai vista.

Efectivament, això d’ahir a Valls, ja és llegenda.

DIADA DE SANTA ÚRSULA PLAÇA DEL BLAT

Vella dels Xiquets de Valls: 4/9net, 3/9net(c), 2/8net, P/8fm Joves Xiquets de Valls: 2/8net, id3/9net, 4/9f, i3/9net, 3/9net(c), P/7f
Altres resultats

Diumenge, 27 d’octubre

Girona

Minyons de Terrassa: 9/8, 2/9fm, 4/9f, P/8fm

Capgrossos de Mataró: 4/9f, 3/9f, 4/8a, P/7f

Marrecs de Salt: 3/8, 2/8f, 4/8, V5

Barcelona

Sagals d’Osona: 3/8, 4/8, 2/7, P/5

Xics de Granollers: 3/8, 2/7, 4/8, V5

Castellers de la Vila de Gràcia: id3/9f, id3/9f, id4/8, 4/8, 3/8, id7/7, 2P/5

Castellers del Poble Sec: 4/7, 4/7a, 3/7, V/5

Sant Cugat del Vallès

(davant la presó de Lledoners)

Castellers de Sant Cugat: 4/8, 3/7, 5/7, P/5

Castellers de Sabadell: 4/8, 7/7, 5/7, P/5

Castellers de Barcelona: 5/7, 2/7, 7/7, P/5



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra