Societat

Experts de l’ONU avisen Espanya que desnonar sense tenir en compte la “vulnerabilitat” viola el dret a l’habitatge

Insten a “prendre les mesures necessàries” per garantir que les persones desnonades tinguin un habitatge alternatiu

El Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de les Nacions Unides ha avisat Espanya que desnonar una família sense tenir en compte la seva “vulnerabilitat” és una violació del dret a l’habitatge.

En les conclusions d’una queixa presentada per una mare i els seus fills que van ser desnonats, els experts de l’organisme critiquen que no es fes un “examen de proporcionalitat” per part de les autoritats abans de l’execució del desnonament i insten l’estat a “prendre les mesures necessàries” per garantir que les persones desnonades tinguin un habitatge alternatiu, així com a “eliminar l’exclusió automàtica de les llistes de sol·licitants d’habitatge a aquelles persones que ocupen un habitatge per estat de necessitat sense títol legal”.

Les conclusions del Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de les Nacions Unides arriben després que la família fos desnonada a conseqüència de la petició d’un banc, que era el propietari legal de l’habitatge. La família havia estat pagant el lloguer a una persona que no era el propietari legal del pis.

En el text de conclusions, els experts demanen a Espanya que desenvolupi un marc normatiu perquè les autoritats judicials facin un “examen de proporcionalitat” abans dels desnonaments, així com que asseguri que les persones afectades poden apel·lar la decisió de les autoritats judicials pel que fa a aquest examen.

A més, insten Espanya a fer “tots passos indispensables” perquè les persones desnonades que no tenen recursos puguin tenir un habitatge alternatiu i a elaborar un “pla integral per garantir el dret a un habitatge adequat per a persones amb ingressos baixos”.

Finalment, els experts reclamen “garanties de no repetició” a Espanya i recorden que té “l’obligació de prevenir violacions similars en el futur”. Ara, l’estat ha de presentar en els pròxims sis mesos una resposta per escrit que inclogui les mesures que a pres seguint les recomanacions del comitè.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós