Societat

La violació en grup d’una menor a Manresa és abús

L’Audiència de Barcelona condemna a penes d’entre 10 i 12 anys de presó cinc dels acusat d’haver violat per torns la noia de 14 anys

Sosté que la víctima estava inconscient i ells no van usar la força

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a penes d’entre 10 i 12 anys de presó per un delicte d’abús sexual cinc dels sis processats per haver violat per torns una menor de 14 anys a Manresa, als quals la fiscal al final del judici va elevar l’acusació a agressió sexual perquè va entendre que la víctima va ser intimidada. L’advocada de la víctima ja va anunciar ahir que hi presentarà recurs en considerar que va ser una agressió sexual.

En la sentència, la secció 22a de l’Audiència de Barcelona absol un dels sis acusats de la violació, ocorreguda l’octubre del 2016 en una festa en una nau abandonada de Manresa, i un setè home a qui s’imputava omissió d’impedir delictes, per haver-se masturbat mentre presenciava l’atac sense tractar d’evitar-ho.

El tribunal, –amb el magistrat Joan Francesc Uria de ponent– ha descartat la tesi de la fiscal Elena Contreras que els processats es van escudar en la seva superioritat numèrica i l’estat d’embriaguesa de la víctima per intimidar-la i agredir-la sexualment, i mostra la seva “sorpresa” pel fet que el ministeri públic, que inicialment acusava els processats d’abusos, ho elevés a agressió sexual en les seves conclusions definitives. Per a la sala, els fets han de ser qualificats d’abús perquè la víctima es trobava “en estat d’inconsciència, sense saber què feia i què no feia” i sense poder “determinar i acceptar o oposar-se a les relacions sexuals” amb els processats, els quals no van haver de fer servir “cap tipus de violència o intimidació” contra ella. La manca de violència explícita és el que actualment el Codi Penal diferencia entre l’abús i l’agressió, i que força juristes i entitats de dones demanen que es modifiqui i no hi hagi diferenciació.

El tribunal atorga total credibilitat al testimoni d’una amiga de la víctima a la qual considera “pedra angular” de l’acusació, i que li va explicar l’endemà el que van fer-li. A més de la presó, l’Audiència condemna els cinc processats a indemnitzar amb 12.000 euros la víctima, de manera solidària, per les seqüeles sofertes per la violació, que creu “va ser extremadament intensa i especialment denigrant” per a una menor que, a més, “es trobava en situació de desemparament”.

El tribunal considera provat que la menor va estar prenent begudes alcohòliques i fumant algun porro en la festa, a la qual va acudir amb uns amics, el 2016, en una fàbrica abandonada al camí Torre d’en Vinyes, per la qual cosa va perdre la consciència “del que passava i el que feia” i no la va recuperar fins l’endemà. Un dels processats se la va endur a una caseta –la condició de menor de 16 anys “no va passar desapercebuda a cap dels congregats”, segons la sala– i va abusar-ne i després va animar a fer-ho quatre amics, que la van penetrar vaginalment, sosté el tribunal. I descarta condemnar-los per amenaces pel fet de jugar amb una pistola de fogueig.

LA XIFRA

12.000
euros d’indemnització
han de pagar entre els cinc condemnats a la víctima per les seqüeles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC