Societat

Societat

La dona que va fer caure l’IBI d’Olot

Carme Guardiola va iniciar la campanya que, per primer cop a la ciutat, ha obligat l’Ajuntament a retirar unes ordenances fiscals

Rere el taulell de la seva botiga del carrer Antoni Llopis d’Olot, Carme Guardiola aguanta com pot la fama que li ha arribat de sobte. La dona que va iniciar la recollida de signatures en contra de la pujada de l’IBI en un 14% i de la taxa d’escombraries en un 14,8 % viu amb desassossec poc dissimulat les conseqüències de la seva iniciativa, atabalada per la premsa i la gent que no para d’entrar al seu comerç per assabentar-se de “com està el tema”. El rebombori no és gratuït: ha estat un fet sense precedents a la ciutat, més excepcional encara si tenim en compte que els que governen a Olot ho fan amb majoria absoluta. La pressió que van exercir les 2.460 firmes recollides en només dos dies –sobretot al seu establiment, però també en altres que s’hi van afegir de seguida– i la presència massiva de ciutadans protestant en el ple en què s’haurien d’haver aprovat les ordenances han aconseguit que dilluns vinent es repeteixi el ple, però ara amb unes pujades de tributs més suaus.

Poca gent sap que la Carme, arribada a la Garrotxa des de Barcelona fa 18 anys, va ser dels creadors de Podem Olot, la plataforma a partir de la qual naixeria Olot en Comú, partit que ha fet costat a la mobilització, però des d’un segon pla. Explica que la campanya contra aquell IBI va començar simplement amb la indignació que va sentir la setmana passada en assabentar-se de les xifres. “Que no se m’enfadin, però penso que se’ls en va anar l’olla i que els que governen no toquen prou de peus a terra”, opina. “A les xarxes –continua relatant– hi havia comentaris de gent molt enrabiada i em va fer pena que tota aquella indignació quedés on line i prou; volia passar-ho al món real”, comenta. El que va venir després és culpa del “rampell” que li va venir per reunir firmes. L’èxit obtingut no se l’hauria imaginat mai, com tampoc la gentada que es va presentar a la sala de plens dimarts passat i que va obligar a suspendre la sessió. Per a ella, aquell dia a l’ajuntament es va demostrar que si els ciutadans van units poden aconseguir moltes coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA