Proves al barratge de Vinçà

Uns exercicis de maniobres de les comportes del barratge de Vinçà van tenir lloc el dijous dia 6 de maig. Es tractava de verifica el funcionament dels mecanismes d'obertura i tancament, mitjançant unes proves estrictament controlades de les comportes de superfície.

El barratge és equipat de dues sortides d'aigua de fons amb comportes de 4 x 5 metres i dues sortides de superfície de 16 x 8 metres. Els mecanismes d'aquestes portes de desembassament són regularment controlats. Però fins ara les comportes de superfície eren controlades «en buit», és a dir, amb el nivell d'aigua inferior a la cota de l'obertura. L'objectiu del nou procediment d'aquest 6 de maig, aprofitant l'alt nivell de les aigües, és de procedir a uns tests «en càrrega» de les comportes de superfície, és a dir, amb el nivell del llac al màxim i per tant un esforç hidrostàtic maximal dels mecanismes d'obertura. La finalitat d'aquesta operació és augmentar la garantia d'anticipació d'eventuals defectes.

La gestió de la seguretat dels barratges és molt estricta, amb nombrosos controls, alguns quotidians.

El barratge de Vinçà, situat sobre les comunes de Vinçà, Rodés, Arboçols i Marquixanes, va ser acabat l'any 1978. Té 55 m d'alçada i 192 m d'amplada, i representa 420.000 tones de formigó. Pot contenir fins a 25 milions de metres cúbics.

El calendari del barratges té tres fases: del primer de gener al 30 de juny, s'omple. Del primer de juliol al 30 de setembre, desembassa el seu contingut per a la irrigació agrícola de la plana i per assegurar el cabal minimal biològic de la Tet. Del primer d'octubre al 31 de desembre, gairebé buit, pot regular eventuals aiguats. Aquestes tres funcions principals són, doncs, regular els aiguats de la Tet (130.000 persones són protegides més avall), proveir amb aigua d'irrigació les instal·lacions agrícoles del Rosselló (10.000 hectàrees d'horts) i mantenir la fauna, la flora i l'alimentació de les capes freàtiques del riu Tet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona