Societat

Societat

Un estat real al núvol

Mentre Catalunya planeja una república digital, Estònia fa anys que ha implementat l’‘e-govern’ i s’ha convertit en un referent mundial

Un sistema basat en l’eficiència i la seguretat comparteix les dades per una autopista virtual que redueix la burocràcia a la mínima expressió

La penetració de la identitat digital és del 98%

Estònia calcula que cada any estalvia 1.407 anys de feina gràcies a les facilitats per fer qualsevol tràmit

Després de dues guerres i més de quaranta anys d’opressió soviètica, quan Estònia es va independitzar, el 1991, pràcticament no tenia cap fonament sobre el qual construir un estat propi. De fet, tenir telèfon a casa era una raresa. Però el nou govern, jove i vinculat a les elits culturals i econòmiques del país, va tenir l’encert d’apostar per una tecnologia llavors emergent i que, per tant, igualava tots els estats: internet. Allà arrencava un camí de digitalització que actualment ha situat el país bàltic a la primera posició de diversos rànquings (salut digital, emprenedoria, facilitats a l’empresa, llibertat de la xarxa...) i una situació envejable per guiar altres territoris en aquest procés de digitalització. FemCAT, la Fundació d’Empresaris de Catalunya, va organitzar fa uns dies una expedició a Tallinn per conèixer ben a fons com funciona un govern al núvol.

Un canvi de concepte

Estònia no va apostar per la tecnologia com a fi, sinó com a via per aconseguir millorar la qualitat de vida de la població. Així es va recollir en les declaracions fundacionals i s’ha mantingut durant tota la construcció del model. Els teòrics que el van conceptualitzar, els tècnics que el van executar, els encarregats de posar-hi un marc legal i la societat civil van anar de bracet per aconseguir un sistema que rutllés i es pogués anar modificant amb el pas del temps. “Al govern ja fa deu anys que no tenim cap document oficial imprès. Però sempre hem tingut clar que ser digitals és alguna cosa més que no fer servir el paper. Del que es tracta és d’organitzar la burocràcia en un sistema que ofereixi facilitat i transparència”, explica Marten Kaevats, assessor digital de l’oficina del primer ministre. Així doncs, a Estònia l’accés a internet es considera un dret social per als 1,3 milions d’habitants del país i el 99% dels serveis es poden fer en línia en qualsevol moment de l’any. Només tres gestions requereixen la presència física: casar-se, divorciar-se i comprar béns immobles.

Burocràcia automàtica

Un altre concepte fonamental és l’eficàcia: la feina només es fa una vegada. Això vol dir que, un cop facilitem una dada a l’administració, no ens la tornarà a demanar mai més. I això redueix la burocràcia d’una manera impensable per a la nostra administració. “¿Per què haver d’anar a una hora a un lloc a fer una cosa si ho pots fer tranquil·lament des de casa quan et vagi bé?”, es demana Tobias Koch, membre de l’e-Estonia Briefing Centre. Els estonians poden fer un canvi de domicili instantàniament, la declaració de la renda en tres minuts i obrir una empresa en poques hores, perquè la majoria de dades l’Estat ja les té al núvol. I és ell que les ha de reunir, en comptes de demanar-les de nou al ciutadà o l’empresa. Això permet anar un pas més enllà i automatitzar la burocràcia. “D’aquesta manera, quan tens un nen, l’hospital el dona d’alta i automàticament es gestiona la baixa maternal remunerada d’un any i mig sense que els pares hagin de moure un dit”, continua. Els darrers anys s’ha automatitzat el 85% de la burocràcia i això equival a estalviar 1.407 anys de feina anualment.

Identitat i firma digital

La gestió d’aquesta burocràcia es fa a partir d’una identitat i una signatura digital que van associades amb un xip al carnet d’identitat i es van introduir el 2002. Al contrari que a l’Estat espanyol o Alemanya, on s’ha d’activar expressament i per a finalitats limitades o desconegudes, a Estònia ja arriba activat per defecte. No és obligatori fer-lo servir, però la realitat és que el 98% de la població ho fa amb els lectors USB per a l’ordinador. A més, la identificació amb app té una penetració del 34% i la versió per a la SIM del mòbil, que requereix una subscripció de pagament, d’un 17%. Per tal de no deixar ningú enrere, les gestions es poden fer presencialment dedicant-hi més temps, però els avantatges digitals són tan grans i la identificació tan senzilla, que fins i tot la població més envellida s’hi ha sumat progressivament. El 99% de les receptes mèdiques són electròniques i el 96% de les declaracions de la renda són digitals, per posar dos exemples.

X-road, l’epicentre

Tots els serveis es basen en una infraestructura dissenyada en col·laboració entre el lideratge polític, tradicionalment jove, i les empreses tecnològiques emergents. La primera capa de seguretat la crea una autopista de la informació, anomenada X-road, on es connecten més d’un miler d’institucions i empreses que ofereixen 2.735 serveis. Cada any s’hi fan 900 milions de transaccions i totes reben una marca digital, de manera que cada ciutadà pot comprovar qui i quan ha tingut accés a les seves dades. Un exemple: el transport públic a la capital, Tallinn, és gratuït per als residents. Així doncs, l’empresa que en gestiona els bitllets, Ridango, consulta periòdicament el codi postal dels usuaris per certificar si mereixen la bonificació o no. El model de X-road ja s’ha exportat a altres països.

Blockchain i honradesa

La X-road connecta dades que no estan en servidors centralitzats de l’Estat, sinó que es carreguen des dels aplicatius de cada servei. “Ensenyem al govern com ha de funcionar i, si alguna cosa es trenca, com ho ha de solucionar. Però nosaltres ni sabem on són els servidors”, comenta Oliver Väärtnõu, CEO de Cybernetica, l’empresa que va activar l’autopista d’intercanvi d’informació el 2001. El doble factor de seguretat, a banda de l’estampació digital del temps a les dades usades controlada per blockchain, és l’honradesa dels que hi tenen accés. En els excepcionals casos en què el caràcter nòrdic s’ha diluït i s’ha fet un ús indegut, les sancions han estat exemplars. El metge que va filtrar la radiografia d’un braç trencat del primer ministre o el policia que va espiar si la seva xicota li feia el salt van perdre la llicència immediatament. Amb les dades no s’hi juga.

Confiança i vot digital

La confiança en el sistema i les persones que l’administren ha de ser màxima per implicar activament la població. Per això l’Estat està obligat per la Constitució a mostrar quina informació té sobre tu, tret que t’estigui investigant criminalment. Només així s’hi pot confiar una dada tan confidencial com el vot. Des del 2005, Estònia és pionera mundial en eleccions digitals. Si bé en els primers comicis els votants digitals no arribaven al 2% del total, la implicació social no para de créixer i en les darreres eleccions al Parlament, enguany, ja es va enfilar fins més enllà del 46%. La votació digital es pot fer durant set dies i el darrer vot emès és el que compta, perquè es pot modificar. Per garantir el vot digital, el país va haver d’habilitar-ho legalment, garantir-ne la seguretat amb la signatura digital, crear un entorn segur per desvincular els vots dels votants, evitar possibles ingerències en el recompte i generar mecanismes per validar que els resultats són correctes.

“Cal aplicar aquest model a Catalunya”
La representació d’empresaris catalans va quedar meravellada amb el sistema aplicat a Estònia. “La nostra administració té un excés de burocràcia absoluta i no és conscient de fins a quin punt això ens condiciona negativament. Hem vist que hi ha solució i cal posar-hi les eines per millorar i ser més eficients”, apunta Elena Massot, presidenta de FemCAT. La representant de l’empresariat català creu que l’anunciat sistema d’identitat digital anunciat per la Generalitat seria una “molt bona eina” per començar a agilitzar l’administració en les competències que té assignades, fet que beneficiaria “tant l’empresa com el ciutadà”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA