Societat

opinió

Prenem partit per la infància!

Vivim en un país en què tots els nens tenen garantit el dret a estudiar des dels 6 fins als 16 anys. En realitat, hi estan obligats. També poden beneficiar-se d’un sistema sanitari universal que és l’enveja de gran part del món. Educació reglada i sanitat. Fantàstic, no? Doncs depèn. En la vida dels nens hi ha molts altres aspectes en què no existeix la igualtat d’oportunitats i no es respecten els seus drets. Dret a una alimentació sana i equilibrada, a un habitatge digne, a un lleure educatiu de qualitat, a ser escoltats...

Diguem-ho alt i clar: ser nen o nena no és fàcil al nostre país. Segons l’últim índex Arope de l’INE-Idescat 2018, a Catalunya el 31,2% dels menors de 18 anys viu en situació de risc de pobresa. Aclarim-ho: no es tracta de pobresa extrema, però sí d’una situació de vulnerabilitat de les famílies amb menors a càrrec (mesurada amb indicadors objectius) en què predominen la precarietat i la manca material. Això vol dir que pràcticament un de cada tres nens veu compromesos els seus drets a participar en activitats d’educació, alimentació, atenció i oci, que són molt importants per a la seva salut, creixement i felicitat. I el pitjor és que aquesta situació tendeix a cronificar-se i, fins i tot, a empitjorar: l’actual percentatge de risc de pobresa és gairebé dos punts superior al 29,5% de l’any anterior!

El dia 20 de novembre celebrem el Dia Internacional dels Drets dels Infants, que enguany també servirà per commemorar els 30 anys de la signatura de la convenció dels drets de l’infant.

Per Fundesplai, aquesta data és molt important. La celebrem amb els milers de nens que participen als centres d’esplai i escoles on desenvolupem la nostra tasca educativa. I ho fem, d’entrada, escoltant-los. Durant l’últim mes, per exemple, cada dia hem penjat a les xarxes un vídeo amb l’opinió d’un nen o una nena sobre els seus drets, amb l’etiqueta #30nusospelsdrets.

Però també aprofitem el Dia Internacional dels Drets dels Infants (i la resta dels dies de l’any!) per convidar a tota la societat a prendre partit.

Prendre partit per la infància és a l’abast de tothom: informant-nos de la situació dels nens del nostre entorn, escoltant-los, coneixent i difonent els seus drets. Exigint a les administracions que compleixin el que ja diuen les lleis i el que es va acordar en el pacte per la infància. També podem implicar-nos en l’associació de mares i pares de l’escola dels nostres fills o en un esplai o associació. En aquest sentit, i per a qui vulgui fer el pas, des de Fundesplai activem, un any més, la campanya Prenem partit per la infància! La presentarem el 10 de desembre, amb el 4t Sopar Solidari, amb la xef Ada Parellada. L’objectiu: recaptar fons per a beques i ajuts perquè nens en situació de vulnerabilitat puguin anar de colònies, al menjador escolar i a activitats de lleure i reforç escolar. L’any passat, vam atorgar més de 18.000 ajudes i només ho podrem tornar a fer si som milers els qui decidim fer un pas endavant i prenem partit per la infància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona