Societat

Augmenta un 30% l’abús sexual infantil

La Fundació Vicki Bernadet va atendre 754 víctimes fins al juliol del 2019

Engega una campanya per recollir fons

El servei d’atenció psicològica, social i jurídica de la Fundació Vicki Bernadet, dedicada a ajudar víctimes d’abusos sexuals infantils, ha registrat un total de 754 denúncies per aquest tipus d’abusos durant el primer semestre de 2019. Són 184 més que en el mateix semestre de 2018 i suposen un increment del 30%. Segons va explicar dilluns la fundadora de l’entitat que porta el seu nom, Vicki Bernadet, que el nombre de denúncies augmenti és “en part una bona notícia perquè vol dir que més gent està disposada i oberta a parlar sobre la seva experiència”. Al seu parer també ha contribuït a l’augment de denúncies la repercussió mediàtica d’alguns casos, i una pèrdua creixent de la por de parlar sobre aquesta problemàtica. Per Bernadet s’ha fet molta feina parlant d’abusos en esglésies o escoles i, en canvi, cal fer molta feina en l’abús dins la família, ja que majoritàriament els abusos es donen dins l’ambient de confiança dels infants.

L’entitat ha augmentat els últims anys un 12% el nombre de sol·licituds telefòniques d’informació, atenció i assessorament psicològic, i un 39% les presencials. Més de 347 persones –97 menors i 250 adults– han passat per teràpia psicològica, de les quals un 80% són dones i un 20% homes. La directora executiva de la fundació, Maivik Cabau, va explicar que en un 90% dels casos l’abusador és un home. Es calcula que un de cada cinc menors és víctima d’abús sexual abans de complir els 17 anys i un 60% de les víctimes no reben cap tipus d’ajuda. Per ajudar a evitar aquesta problemàtica des de la fundació s’han fet esforços per atendre les llistes d’espera de fins a un any que tenien i que ara són d’entre trenta i quaranta persones. Pel que fa als infants, se’ls dona prioritat a l’hora de ser atesos. Bernadet denuncia un dèficit per part de l’administració per tractar la problemàtica d’abusos sexuals infantils, i admet que estan “cobrint un servei que l’administració no dona però que és estrictament necessari”.

Campanya solidària

La Fundació Vicki Bernadet ha llançat una nova campanya amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció Contra l’Abús Sexual Infantil, amb la qual aspira a recaptar fons i socis per garantir la continuïtat de la seva tasca. La campanya també inclourà un concert solidari el proper 25 de novembre, a la sala Barts de Barcelona, amb la participació de músics i bandes com Marc Parrot, Halldór Mar, Sabor de Gràcia, Lídia Pujol o Jaume Vilaseca. Les entrades, a 20 euros, es destinaran a l’entitat.

LA XIFRA

1.139
són els casos atesos el 2018 respecte a les 754 víctimes registrades el primer semestre del 2019

LA FRASE

Que augmentin és, en part, una bona notícia, perquè vol dir que més gent està disposada a parlar
Vicki Bernadet
fundadora fundació vicki bernadet


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll