Societat

Girona manté els cavalls a la cavalcada dels Reis

L’Ajuntament i els Manaies argumenten que la participació en el seguici no suposa cap risc per als animals

Hi afegeixen que es busquen cavalls que estan acostumats a desfilades en l’àmbit urbà

L’Ajuntament de Girona ha decidit mantenir la presència de cavalls a la cavalcada dels Reis del 2020. Altres municipis de la demarcació, com ara Figueres i Sant Julià de Ramis, han optat en canvi per prescindir-ne amb l’objectiu de conscienciar sobre la protecció dels animals. Fonts del consistori gironí van manifestar ahir que, malgrat que d’una banda entenen i són partidaris que es dugui a terme aquest debat, també subratllen que la participació en el seguici no comporta cap risc per als cavalls. Aquesta opinió la comparteix Narcís Reixach, el president de la Confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona, l’entitat que col·labora de manera voluntària amb l’Ajuntament en l’organització de la cavalcada.

Reixach explica que els cavalls surten “protegits al màxim” i que “no pateixen”: “Se’ls posen, per exemple, uns tapaorelles perquè el soroll els arribi de manera més fluixa i difuminada”. Afegeix que la quarantena d’animals que formen part de la comitiva dels Reis Mags d’Orient de la capital gironina provenen d’una hípica de les comarques barcelonines i que són uns cavalls que “es dediquen a fer desfilades”: “A més de la cavalcada, també participen en les tradicionals festes de Sant Antoni i, fins i tot, en pel·lícules. És una empresa d’espectacles. L’hípica ja els té per realitzar aquests serveis. Estan ben preparats i això forma part de la seva vida normal. En aquest sentit, estan acostumats a desfilades en nucli urbà, un àmbit que els és conegut.”

“Recurs més sostenible”

Reixach conclou que si l’Ajuntament proposa en un futur que no hi hagi cavalls a la cavalcada “s’haurà de respectar”, si bé creu que “perdrà molt”: “Si arriba a fer-se realitat aquesta opció, s’haurà de repensar la desfilada, ja que el 1992 es va decidir treure els elements motors de les plataformes decorades i il·luminades i, des de llavors, totes són tirades per cavalls.” Un recurs que, segons el president dels Manaies, “és més autèntic i sostenible” i “recorda més l’època antiga”.

LA DATA

1992
Es van treure els elements motors de les plataformes, que van passar a ser tirades totes per cavalls.

La tria dels treis reis, dilluns vinent

La junta dels Manaies escollirà dilluns vinent les persones que representaran els tres Reis Mags d’Orient. Una de les decisions que aixeca més expectació és si a Girona hi tornarà a haver un rei negre sense pintar. Va ser així per primera vegada en 62 anys en la cavalcada d’aquest 2019, si bé els membres de la comitiva que el van acompanyar van continuar pintant-se. Tal com afirma Narcís Reixach, la voluntat, a priori, és que Baltasar sigui novament de raça negra. Unes setmanes abans que tingués lloc la cavalcada del 5 de gener passat a la nit, l’organització Casa Nostra, Casa Vostra va engegar la campanya ‘Baltasar de veritat’, amb l’objectiu que els municipis apostin pels reis de pell negra. Girona s’hi va adherir i, per primer cop, va rebre fins a tres candidatures de persones de raça negra que volien ocupar el lloc. I és que, d’una banda, la gent pot proposar candidats als organitzadors o bé les persones interessades es poden posar en contacte directament amb els Manaies. La tria es va fent per eliminació i es van valorant els mèrits de cada un dels candidats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona