Societat

Els amos del garatge Forné acusen el govern de Girona d’inacció durant 10 anys

Diuen que només els han fet propostes “infumables” verbalment i mai res en ferm

Mantenen la via del diàleg avisant que l’any que ve “hi haurà sentència”

Els propietaris de l’edifici del garatge Forné acusen el govern de l’Ajuntament de Girona d’haver-los tingut “entretinguts” durant una dècada “de manera infantil amb propostes infumables” de manera verbal i no presentant-los “mai res en ferm per escrit”, i reclamen que es descatalogui d’una vegada el cèntric edifici del carrer Barcelona, protegit pel consistori l’any 2008.

Els amos, que han reprès fa uns mesos la via judicial en què reclamen 8 milions d’euros a l’Ajuntament pel perjudici que els causa la catalogació de l’edifici (expliquen que si no corrien el risc que els “prescrigués l’acció”), asseguren que mantenen la seva aposta pel diàleg com sempre: “Si només ens hagués interessat obtenir una indemnització no hauríem aturat el procés judicial. Deu anys de paciència defineixen el nostre interès a buscar el punt d’acord.” Alhora, però, també deixen clar que ara el cas està a més al contenciós administratiu del TSJC, i que, si abans no hi ha acord, calculen que l’any que ve “hi haurà sentència”.

“Irresponsabilitats”

Així la propietat de l’edifici afirma que ara com ara té clar que “l’única solució viable és descatalogar i enderrocar” i recorda que hi ha un acord de ple del 2015 en aquest sentit. Per tot plegat, acusa el govern municipal d’“irresponsabilitat econòmica i política”, ja que “no executen un acord de ple que ja està adoptat i eviten així els possibles perjudicis econòmics pel consistori, que poden ser inassumibles”. Des de l’Ajuntament sempre s’ha dit que es vol evitar que aquest cas es converteixi en un cas com el del xalet Tarrús, en què es va condemnar el consistori gironí a pagar 1,5 milions d’euros als amos per haver-se excedit en la protecció.

Història del conflicte

L’edifici del garatge Forné és obra de l’arquitecte Joan Maria de Ribot i es va construir entre el 1956 i el 1957. L’Ajuntament va aprovar al 2008 la protecció de l’edifici amb l’argument que era un exemple únic a la demarcació de l’ús de vidre com a mur de cortina a la façana, tesi que sempre ha defensat el Col·legi d’Arquitectes. La propietat va dur el cas als jutjats, però el litigi ha quedat aturat diversos anys en espera d’un acord extrajudicial amb el consistori que fins ara no ha arribat. El 2015 el ple va aprovar iniciar els tràmits de la descatalogació i el 2017 un estudi extern va avalar que la part exterior no estava en condicions per mantenir-se catalogada. El 2018 el govern va anunciar que duria el tema a ple per aprovar definitivament la descatalogació, però no ho va fer. Aquest any la propietat ha reprès la via judicial.

LA XIFRA

8
milions
d’euros reclama la propietat al consistori en la seva demanda al contenciós administratiu del TSJC.

LES DATES

03.2015
és el mes
en què el ple de l’Ajuntament de Girona va aprovar iniciar els tràmits de la descatalogació.
09.2008
és el mes
en què el ple de l’Ajuntament de Girona va aprovar la catalogació de l’edifici.

Les propostes “inviables”: permuta i més sostre

Els propietaris del garatge Forné expliquen que des del 2009 fins al 2019 només han rebut dues propostes verbals de l’Ajuntament, que creuen “totalment inviables”. D’una banda, se’ls va proposar una permuta amb altres béns de l’Ajuntament, una proposta “complicada” per l’alt valor de l’edifici del garatge Forné –uns 12 milions d’euros–, que feia que calguessin moltes propietats a canvi. A més, els propietaris creuen que seria difícil justificar-ho perquè la Generalitat hi donés llum verd. La segona proposta va ser donar més sostre a l’edifici –dos pisos més– al mateix temps que es feia una descatalogació parcial que permetés fer-hi pisos a una alçada normal i no seguint els forjats actuals. Aquesta via, segons la propietat, tampoc és viable, ja que caldria modificar tot el planejament i les dues plantes de més serien un greuge amb els edificis del voltant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró