Societat

LA CRÒNICA

Retrobament al punt quilomètric 30.9

Ni rastre ahir de l’espessa boira que aquell fatídic 6 de desembre del 1979 no deixava veure més enllà d’un metre

Res a veure el matí d’ahir a les Franqueses del Vallès amb el de fa quaranta anys, quan hi va haver el tràgic xoc entre dos trens. Ahir no hi havia ni rastre de boira i lluïa un sol agradable. Feia fred i humitat, però la normal per l’època. Som a desembre, cal no oblidar-ho.

Quan va haver-hi l’accident, l’indret on ahir es va celebrar l’acte, una petita plaça amb arbres a tocar de les vies i el punt quilomètric 30.9 de la línia Barcelona-Puigcerdà, era un solar amb una tanca d’obra, que aquell dijous de fa quaranta anys va servir perquè s’hi enfilés molta gent badoca que seguia les complicades tasques de rescat de ferits i víctimes mortals. Un escenari completament diferent, doncs, el d’ahir.

Emotivitat a flor de pell, això sí. Sobretot entre alguns dels supervivents de l’accident que ahir hi van fer cap. Entre ells, un bon grup d’antics alumnes de l’institut Milà i Fontanals de Barcelona, que aquell dijous boirós van veure truncada de cop i volta la seva excursió a buscar minerals al Figaró. Ahir, celebraven ser al mateix lloc vius i lamentaven que cinc dels seus companys, que hi van perdre la vida, no els poguessin acompanyar. Hi havia els familiars d’un d’ells, Jordi Ollés, recordat ahir com el jove de disset anys amb totes les ganes de viure a qui la manca de mesures de seguretat en una infraestructura bàsica i la imprudència d’un maquinista van segar la vida.

Els antics alumnes i la que havia estat professora seva Glòria Riba, i altres persones ferides aquell dia, com María Barea, llavors veïna de la Garriga, lamentaven sobretot l’oblit de tots aquests anys i la sensació d’haver hagut de passar el dol i la recuperació psicològica de l’accident en la solitud de cadascú. “I damunt amb la culpa per no haver-ho superat”, s’exclamava algun d’ells en acabar l’acte.

En tot cas, contents per ser-hi i agraïts per la iniciativa de l’Ajuntament de les Franqueses, que va repartir flors entre els assistents a l’acte perquè les deixessin en ofrena al peu del monòlit amb una placa que recorda les víctimes de l’accident ferroviari.

Retrobament també entre els molts que van ajudar i col·laborar en les tasques de rescat, com els bombers José Luis Martínez, Teodoro Martínez o Manolo Montero, els metges de l’hospital de Granollers Germà Morlans i Ramon Fitó, l’excap de la policia local Antonio López, el ferroviari Ángel Alonso, l’empresari Marcel Camps, que va ser el primer a atendre els ferits, o Jordi Gelabert, de Grues del Vallès, que va deixar les grues que van servir per aixecar els vagons i moure la ferralla. També hi eren presents membres de la Creu Roja, de les empreses veïnes que van ajudar i gent anònima que ho recorda tot, encara, d’aquell dia fatídic. El soroll de les sirenes de les ambulàncies amunt i avall, els que eren més petits, i sobretot, els crits de dolor i d’angoixa, els més grans. Mai més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona