Societat

Tot el transport, en temps real

FGC instal·larà quioscos interactius a les estacions

Les pantalles permetran conèixer l’estat de la xarxa al moment

La prova pilot es farà a l’estació de plaça Espanya durant els primers mesos del 2020

Tenir informació del funcionament de tota la xarxa de transport en temps real –els horaris, les possibles incidències...– i planificar rutes en transport públic o a peu es podrà fer ben aviat des dels quioscos interactius que s’instal·laran a les estacions de la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). La primera d’aquestes pantalles tàctils interactives se situarà al vestíbul de l’estació de la plaça Espanya el primer trimestre del 2020. El president d’FGC, Ricard Font, explica que s’ha triat aquest emplaçament perquè es tracta d’una estació que combina diversos tipus d’usuaris de la xarxa de ferrocarrils, des dels viatgers habituals de les línies Llobregat-Anoia fins a turistes que el fan servir per pujar al monestir de Montserrat, així com assistents a congressos que es desplacen fins a la Fira de Barcelona.

Les pantalles interactives, que seran del mateix model que les que ja hi ha a les estacions de metro de Nova York, volen donar servei a viatgers habituals i turistes que es desplacen per la xarxa. El president d’FGC assegura que quan van conèixer els quioscos digitals es van plantejar la possibilitat d’instal·lar-los a la xarxa de ferrocarrils catalans. “Vam analitzar aquesta tecnologia, que és canadenca, i vam pensar que la podíem implantar a les nostres estacions per donar informació diversa en temps real als usuaris, tant de la xarxa d’FGC com de la resta de transports.” Font remarca la importància d’oferir dades dels diversos operadors en el mateix suport. L’objectiu és posar a disposició dels usuaris dades referents a la mateixa estació –l’horari de sortida dels trens, l’andana on s’aturaran i l’estat de les instal·lacions, com els ascensors i les escales mecàniques– i també informació de la resta d’operadors. “La informació és global; tots els operadors ja hem superat la fase d’informar només del nostre servei, perquè tenim una visió de la intermodalitat”, remarca el president d’FGC, que vol destacar la cooperació. “No competim amb la resta d’operadors, sinó que som complementaris, i la informació també ho ha de ser”, assegura. A més, considera que en un futur s’hi haurien d’afegir altres serveis complementaris del transport públic com ara els cotxes i les motos multiusuari, i les empreses de lloguer de bicicletes i patinets elèctrics. “Tot el que passa a l’entorn de la mobilitat s’ha de sumar”, assenyala.

Prova pilot

El quiosc interactiu de l’estació de plaça Espanya servirà per fer una prova pilot del servei. Al seu entorn hi haurà dos assistents per ajudar els usuaris i prendre nota de l’ús que en fan i de les seves necessitats. D’entrada, la pantalla oferirà tota la informació en temps real de l’estat de tota la xarxa, inclourà mapes de la ciutat i de les línies de transport i permetrà als usuaris dissenyar rutes i trobar serveis complementaris. A més, les pantalles estaran adaptades a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda i, en cas que vagin amb cadira de rodes, hi haurà la possibilitat que els continguts es puguin visualitzar a l’altura convenient. “A les pantalles, hi tindrem el maquinari instal·lat; el programari el podrem anar ampliant en funció de la demanda i de les necessitats dels usuaris”, explica Font, i hi afegeix que en un futur els quioscos podrien oferir també comunicació directa amb l’operador a través d’un altaveu i es podria veure l’interlocutor amb el qual s’interactua.

FGC té previst instal·lar quioscos interactius en una trentena d’estacions en una primera fase. Les primeres seran les de les línies del Vallès i Llobregat-Anoia amb més volum d’usuaris, i també a la línia de la Pobla. La informació que donaran és la mateixa que es posa a disposició dels usuaris a través de l’app d’FGC, però està pensada per a viatgers que no disposen de l’aplicació, bé perquè són turistes de pas per Catalunya o bé perquè no tenen facilitats per fer servir aquest tipus de tecnologia al telèfon mòbil. En funció de la resposta, està previst que en una segona fase es puguin instal·lar més quioscos interactius a la resta d’estacions de la xarxa.

Geolocalitzar els trens

L’app d’FGC permet des del maig geolocalitzar tots els trens de la xarxa i, d’aquesta manera, obtenir informació sobre on són, el seu destí, les properes parades i el grau de compliment de l’horari. A més, en la meitat dels trens, els més moderns, ja es pot saber el grau d’ocupació de cada vagó, que es marca amb colors –verd per als més buits i vermell per als que van plens–, per tal que els usuaris que esperen el tren en una estació sàpiguen en quina zona del comboi poden viatjar més còmodament.

Ricard Font assegura que l’any vinent aquesta informació estarà disponible en tots els trens. Ara només la tenen els més nous, que incorporen un sensor a la suspensió que permet calcular-ne el pes i, a través d’aquesta dada, deduir si va molt carregat de passatgers. En els trens més antics, es farà la instal·lació d’aquests sensors perquè puguin oferir la mateixa informació. “A partir del 2020, estarà disponible en tots els combois que circulen per la xarxa”, diu el president.

Aquesta és una de les informacions que també es podran consultar als quioscos digitals, i l’objectiu, segons Font, és que totes les dades puguin estar en obert perquè s’incorporin a les plataformes de transport que ofereixen informació de la xarxa de transport públic. “L’oferirem de bon grat a qualsevol operador que ens demani incloure a les seves aplicacions tota la informació que tenim”, explica el president d’FGC, convençut que la informació ha d’estar integrada per afavorir una millor mobilitat dels usuaris.

Aquest tipus de pantalles interactives són presents en alguns aeroports internacionals, on ofereixen informació sobre les instal·lacions i també sobre les opcions de transport públic per connectar amb les ciutats.

LES FRASES

Vam pensar a implantar aquesta tecnologia a les estacions per donar informació en temps real als usuaris de la xarxa d’FGC i de la resta de transports

LES XIFRES

No competim amb la resta d’operadors, sinó que som complementaris, i la informació també ho ha de ser
Ricard Font
President de ferrocarrils de la generalitat de catalunya (fgc)
3
mesos
trigarà a fer-se la implantació un cop feta la prova pilot a l’estació de la plaça Espanya, que tindrà la pantalla el primer trimestre del 2020.
30
quioscos interactius
s’instal·laran en una primera fase, a les estacions de les línies del Vallès i Llobregat-Anoia amb més demanda i a la de la Pobla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona