Societat

Tot a punt per dir adeu al 2019 i saludar l’any nou

Més enllà de les revetlles i els cotillons, cada vegada són més els que s’engresquen a fer el traspàs d’any amb les sabatilles de córrer als peus, amb un bany al mar o ballant sardanes a trenc d’alba

Estem a punt de fer el traspàs d’any i inevitablement el moment arribarà amb tot de rituals que s’han anat sumant a la data per conjurar la bona sort tan bon punt s’estreni el calendari nou i propiciar 366 dies –serà any de traspàs– en què no falti la salut, l’amor i els diners. A les revetlles, el raïm, el cava, el color vermell... s’han afegit altres costums que cada any tenen més adeptes, com ara participar en curses, banyar-se al mar o compartir la primera aurora de l’any. Però de tradicions lligades al Cap d’Any també n’hi ha d’antigues. Per exemple, l’Home dels Nassos, que quan passeja pel carrer ja se sap que és 31 de desembre, i és que llueix tants nassos com dies té l’any! No fa pas tant de temps la canalla sortia espantada de trobar-se un ésser amb 365 nàpies abans d’adonar-se que a l’any en curs ja només li quedava un dia. La juguesca, amb què els més grans de casa feien cavil·lar els més petits, es va materialitzar a finals dels seixanta del segle passat amb la construcció d’un capgròs a Tarragona. Aquest any la cita serà igualment a les dotze del migdia. Es dirigirà per la Part Alta fins a l’ajuntament, on pujarà al balcó principal, per després continuar el seu recorregut fins al recinte firal, on hi ha t el Parc Infantil de Nadal.

A punt per córrer

Tot i que a Barcelona es coneix com la Cursa dels Nassos, el nom més estès és la Cursa de Sant Silvestre. La primera es va fer el 1925 al Brasil, a São Paulo, en una iniciativa del periodista Cásper Líbero. A Catalunya, la més antiga és la Sant Silvestre del Masnou –coneguda com la Sansi–, que ahir va celebrar la 40a edició. A Barcelona, la Cursa dels Nassos del 31 de desembre posa el punt final al calendari de curses a la ciutat. Sobresurt pel caràcter festiu que presenta, tot i que també hi ha gent que se la pren de manera competitiva. I és que el fet que es disputi a la tarda (17.30 h) aporta un punt extra per a molts corredors. Aquest any hi haurà una categoria especial per a aquells corredors que arribin a meta amb sabatilles convencionals sense placa de fibra de carboni. Amb un recorregut de deu quilòmetres, espera congregar uns 12.000 participants d’una cinquantena de països diferents. A Lleida, la Sant Silvestre també és a dos quarts de cinc de la tarda amb un recorregut de 5 quilòmetres, i, a Tarragona, la cursa començarà a un quart de sis de la tarda i tindrà una distància de 6,5 km. De fet, és impossible enumerar totes les curses que s’organitzen en aquesta data, però sí que es pot destacar que, en els últims anys, als habituals circuits urbans s’han sumat propostes de curses de muntanya. És el cas de la Trail Sant Silvestre d’Artesa de Segre, de 10 km, que es pot fer corrent o caminant.

A l’aigua

Una altra opció que suma adeptes és reptar el fred i banyar-se al mar en els populars banys de Sant Silvestre. A Tarragona concentra centenars de persones a la platja del Miracle, a tocar del Port Esportiu, que són obsequiats amb cava, neules i samarretes al final de la remullada. També es fa a la platja de la Pineda, a Vila-seca, o a Cambrils. En altres punts del litoral, la remullada es fa l’1 de gener. És el cas de Miami Platja a Mont-roig –amb premis a la millor disfressa–, Cambrils, Torredembarra, Barcelona –a la platja de Sant Sebastià–, Mataró, Calella, Pineda de Mar... Les opcions són múltiples, la majoria, però, coincideixen a obsequiar amb xocolata o brou calent els valents participants en sortir de l’aigua.

Els més matiners

Les revetlles de Cap d’Any sempre han allargat la festa fins ben entrada la matinada. I, des de fa alguns anys, aquells que tornen tard i també els que es lleven ben d’hora tenen la possibilitat d’aplegar-se per contemplar la primera aurora de l’any. Es pot veure, per exemple, al far de Calella o al far del cap de Creus, a Cadaqués, on se celebra l’aplec del Sol Ixent. En altres llocs és tradició donar la benvinguda a l’any nou amb una ballada de sardanes. És el cas de Ceret, Mataró o a l’ermita de Sant Salvador d’Alfés, al Segrià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC