Societat

El mag Xevi, fill predilecte de Santa Cristina

El ple aprova concedir-li, per primer cop, la distinció

El lliurament culminarà el 31 de gener, en un acte públic

Xavier Sala Costa, més conegut com l’il·lusionista Xevi, s’ha convertit en el primer fill predilecte de Santa Cristina d’Aro, segons va acordar el ple de l’Ajuntament, reunit aquesta setmana. El nomenament de Sala (Santa Cristina, 1943) amb la distinció honorífica, acordat per unanimitat del ple, es va justificar per la seva consideració pública notòria, portant el nom del municipi a tot el món durant els més de 60 anys que fa que es dedica al món de la màgia i la il·lusió. L’atorgament de la distinció es farà en un acte públic que tindrà lloc a l’Espai Ridaura el 31 de gener, coincidint amb la festivitat de Sant Joan Bosco, patró dels mags i dels il·lusionistes.

“L’hem escollit perquè és una persona rellevant que ha portat Santa Cristina arreu del món”, va explicar la regidora de Cultura, Tina Gorina. A més, va recordar que el nomenament coincideix amb la commemoració d el 50è aniversari de la mítica fita de l’il·lusionista, el 1969, quan va conduir un cotxe amb els ulls embenats des del monestir de Montserrat fins al saló de l’automòbil de Barcelona.

Va ser una actuació de rècord Guinness que va repetir altres cops i en diferents escenaris, com ara Múrcia, Portugal i Santiago de Cuba. D’altra banda, Sala va crear La Casa Màgica, que va ser el primer museu de màgia a l’Estat i és considerat el més gran i original d’aquesta temàtica al món. Els guardonats amb la distinció, segons el reglament que ha aprovat el consistori aquest mandat, podran acompanyar la corporació en els actes públics on intervingui i en un lloc preferent.

Tres mocions

D’altra banda, el ple cristinenc va aprovar tres mocions. La primera, del grup de Ciutadans, es va aprovar per unanimitat perquè el govern espanyol modifiqui preceptes i normes legals per equiparar l’accés a la pensió de viduïtat de les parelles de fet amb el dels matrimonis civils. A més, l’acord també demana que s’aprovi un projecte de llei de parelles de fet per incorporar al Codi Civil una regulació del règim de la parella de fet aplicable a tot el territori nacional, per evitar qualsevol tipus de discriminació jurídica de les parelles de fet enfront als matrimonis convencionals, per raó del seu estat civil o de la formalitat de la seva relació de convivència, quan concorrin la resta de requisits que s’estableixin en cada cas.

Les altres dues mocions, que va presentar l’equip de govern d’ERC-JxCat per via d’urgència, es van aprovar només amb el seu vot. Guanyarem es va abstenir i el PSC i Ciutadans van votar en contra en ambdós casos. En la primera, amb motiu de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, s’exigeix al Tribunal Suprem espanyol que apliqui la sentència europea i deixi en llibertat Oriol Junqueras. Segons l’acord municipal, es constata que la justícia espanyola va vulnerar els drets de tots els eurodiputats electes i, per tant, que reconegui a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín com a eurodiputats de ple dret.I en la segona moció, contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el president de la Generalitat Quim Torra, la qualifica d’“injusta, cruel i desmesurada lluny dels paràmetres de la justícia europea”. A més,es manifesta el seu suport al president i es dona suport a la seva defensa de la llibertat d’expressió i al clam de llibertat pels presos polítics. A més, qualifica la sentència del TSJC com un nou atac a la Generalitat de Catalunya, al seu President, al Parlament del Catalunya i al poble que representa i declara que “la judicialització de la vida política espanyola, en relació als afers catalans en general i als independentistes en particular, és un escull per al normal desenvolupament de qualsevol acció de diàleg polític i institucional. Som defensors del diàleg, però considerem que no tenim cap motiu per asseure’ns en cap taula fins que no rebem cap proposta concreta i que pugui satisfer les demandes de llibertat del poble de Catalunya, així com del seu benestar econòmic i social”.

Candidat a la Creu de Sant Jordi

L’entitat cultural Amics de La Casa Màgica, que donen suport a la iniciativa museística que l’il·lusionista va emprendre al seu poble natal i promouen activitats culturals i divulgatives al llarg de l’any, ha decidit presentar la candidatura de Xevi Sala Costa perquè el govern de la Generalitat li atorgui una de les Creus de Sant Jordi 2020, “per la seva aportació a la màgia a nivell internacional sempre amb segell català”. A banda de la dimensió més mediàtica, entre els arguments també figuren la creació de l’espai divulgatiu amb la seva pròpia inversió privada, i altres mèrits: el didàctic –per les conferències, tallers i cursos de màgia en escoles i entitats–, el lúdic –per la promoció de festivals de màgia de referència internacional– o el benèfic –per les seves actuacions en casals, presons, hospitals i camps de refugiats arreu del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona