Societat

Religió

Creix el cristianisme ultra

Els cristians de base, preocupats pel ‘segrest’ del cristianisme per part del feixisme a Europa i a la resta del món

Els fonamentalistes enyoren la civilització judeocristiana i volen imposar el racisme cultural

Es pot parlar de cristofeixisme? S’està apropiant del cristianisme el feixisme? La preocupació per l’auge de l’extrema dreta a Europa i al món i la utilització del cristianisme (d’un suposat cristianisme) que fa certa dreta extrema –“Estic segur que tenim Déu al nostre costat” (Donald Trump), “El Brasil per davant de tot i Déu per damunt de tots” (Jair Bolsonaro), “La nostra força és Déu” (Jeanine Áñez)– és el motiu que s’organitzés, avui fa una setmana a la seu de Cristianisme i Justícia, la conferència Fonamentalismes cristians i autoritarisme.

I és que aquell fonamentalisme que va néixer a principi del s. XX als Estats Units (grups evangèlics que creien en la literalitat de la Bíblica) i que, en un principi, no tenia cap voluntat política han evolucionat i ha anat agafant un rol important en l’esfera pública. Tant que, primer, es van destapar com a lobby en l’etapa Reagan (el Tea Party) i avui, s’han estès com una taca d’oli que ha causat un impacte molt gran. Què és primer, l’ou o la gallina? Qui utilitza qui: la religió utilitza el poder o el poder utilitza la religió? Aquesta és una pregunta sense resposta, però el teòleg Víctor Codina, jesuïta que ha estat quasi 40 anys de missioner a Bolívia, va recordar en la conferència que, en el segle IV, “quan Constantí fa del cristianisme la religió d’estat, se’n serveix per homogeneïtzar el territori, per aturar el declivi de l’Imperi romà, però als cristians ja els va bé, després de tants segles de persecucions”.

Els fonamentalismes cristians, que neixen als Estats Units però s’estenen ràpidament a l’Amèrica Llatina –“ja va dir Rockefeller en la seva època que els enemics dels EUA eren les comunitats de base de l’Amèrica Llatina, la teologia de l’alliberament i els jesuïtes”, va recordar Víctor Codina– van anar i van molt bé als dictadors d’Amèrica del Sud.

Però una altra gran pregunta és: per què aquestes comunitats evangèliques fonamentalistes (neopentecostals i pentecostals, sobretot) tenen tant d’èxit? “La religió dona seguretat en temps de por (a la immigració, a la societat de l’individualisme, a la societat volàtil)”, recordava el teòleg Víctor Codina, però també “emocionalment, són moviments atractius, grupals, en què cantes i mous el cos i t’atrapen”, va assegurar la sociòloga de les religions Mar Griera. Codina hi va afegir: “Sovint acompanyen la persona i les seves famílies de forma integral, d’una manera que, potser l’Eglésia, sobretot la catòlica, no ha sabut.”

Griera va recordar que en el fonamentalisme una de les primeres prioritats és fer “política del cos”: contra l’avortament, l’eutanàsia, el feminisme, el moviment LGTBI... Ho estem veient amb Vox, que el primer que ha fet ha estat batallar contra les polítiques d’igualtat de gènere. Un altre propòsit de la ultradreta, a què li va molt bé escudar-se en un cristianisme preconcili Vaticà II (Orban a Hongria, Salvini a Itàlia, el Front National a l’Estat francès, Vox a l’Estat espanyol...), és fer front al seu “enemic” (la immigració), tot predicant “la recuperació de la civilització judeocristiana”, l’exclusió dels estrangers i l’etnopluralisme, el racisme cultural que identifica el mal en la barreja de cultures. El nordamericà Steve Bannon, que va aconseguir el triomf de Trump, ja s’ha instal·lat a Europa amb la finalitat d’estendre l’extrema dreta. De moment, batalla contra el papa Francesc, que li planta cara.

26
anys
fa que se celebra el cicle ‘Els dilluns dels drets humans’, que organitzen Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia (CJ), Mans Unides, Càritas i el Grup de Juristes Roda Ventura i en què es va emmarcar, dilluns passat, la conferència ‘Fonamentalismes cristians i autoritarismes’. Les sessions es fan a CJ (Llúria/Casp).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA